Inhoud blog
  • Opbouw en opzet Begeleiding Cahier Adem: zie 0.0
  • Jezus – Jezusgebed zie 3.7
  • Heilige Geest zie 3.6
  • Pinksteren zie 2.6
  • Thuis, kinderen en kleinkinderen zie 1.5
    Zoeken in blog

    Adem
    Begeleiding cahier Adem
    23-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedevaarten zie 4.2
    Bedevaarten
    Het bedevaartstoerisme vormt een belangrijk segment in het religieus toerisme en is volgens sommigen aan een opgang bezig. Belangrijke bedevaartsplaatsen voor het christendom ontstonden in verschillende tijdsperiodes. Vanaf het begin Christendom in Rome en Jeruzalem, vanaf vroege Middeleeuwen naar Compostela; recente bedevaartplaatsen zijn Lourdes vanaf 1860 (deze en volgende data zijn bij benadering), vanaf 1926 in Lisieux; in België: Banneux (1942).
    Men merkt hier een samenhang met de heropleving van de volksdevotie in de 19e eeuw en in de oorlogsjaren. Scherpenheuvel (B.) komt uit de periode van de Contrareformatie en kwam vooral tot stand onder impuls van de aartshertogen Albrecht en Isabella - vanaf 1627.
    Hakendover (B.) is een typisch voorbeeld van een middeleeuwse bedevaart¬plaats met voor-christelijke elementen, hier de cultus van de Drie Maagden (of de drie Keltische godinnen, of de Drie Gezusters) die na de kerstening de toegang bewaakten naar de andere wereld, de wereld van de heiligen.
    Bij bedevaartplaatsen is er meestal sprake van ‘heilige’ bronnen, bomen, gewijde aarde waarvan men iets kan meenemen als remedie tegen onheil; voor Lourdes is dit het bronwater van de grot. 

    Pelgrimeren is op weg zijn. Je weet niet waarheen. Natuurlijk pelgrimeren mensen naar Compostela of elders. Maar het echte pelgrimeren is geen uiterlijk gebeuren. Het is een proces dat zich afspeelt in het innerlijke, meest intieme van jezelf waar alle vragen en twijfels, angsten, vreugdes en verdriet, kortom álles zijn plaats heeft. Je pad gaan betekent je levensgrond ontdekken. Hoe langer hoe meer geloof ik dat elke mens zijn eigen, unieke pad heeft, zijn of haar niche in deze wereld, in dit leven. Dat te ontdekken en ernaar gaan leven, is een zegen. Het breekt je open en bevrijdt. Maar hoe ver staan we soms af van die innerlijke weg? Als ik niet oplet wordt mijn hele leven herleid tot uiterlijkheden, zegt een moeder van vier. De jacht van het leven zet zich vast in je lijf en leden. Je wordt meegezogen in de ratrace van het leven. Je laat je verwachtingen grotendeels door anderen bepalen. Je loopt rond op deze aardbol en je raakt de weg naar binnen kwijt. Je bent niet meer op je pad. In onze veeleisende, snelle en luidruchtige samenleving vraagt het dan dat je keuzes maakt om die weg terug te banen. "
    http://www.devleugel.be/index.php?option=com_content&view=article&id=33:1511

    Bedevaarten, Mariaverschijningen en mirakels (Dr. M. Moeremans). 
    Een mirakel is een gebeuren dat rationeel-wetenschappelijk niet verklaarbaar is omdat het ingaat tegen de natuurwetten, en dat wordt toegeschreven aan God, soms op voorspraak van Maria of van een heilige. Mirakels gaan vaak samen met verschijningen, zoals bij bedevaarten in Lourdes en Fatima. De vele genezingen die in Lourdes plaatsvinden en als mirakel bestempeld worden, worden onderzocht door een medische en daarna door een theologische commissie. Na dit onderzoek bleven 67 'mirakels' over, dus genezingen die door de wetenschap op dit moment niet kunnen verklaard worden. Lourdes, de Mariaverering die daarmee samenhangt en de mirakels maken deel uit van ons cultureel erfgoed en van de volksdevotie.
    Het is bon ton om de volksdevotie te minimaliseren of te negeren als iets van vroeger en niet relevant in de huidige samenleving. Als je echter met open geest en met warmte het gebeuren bekijkt en probeert mee te ervaren, dan begin je daar anders over te denken.
    In 2010 heeft de katholieke Kerk Champion, een plaatsje in de Amerikaanse staat Wisconsin, erkend als plaats waar in 1859 een Mariaverschijning heeft plaats gehad aan een Belgisch meisje. Het is de allereerste Mariaverschijning op Amerikaans grondgebied die erkend wordt.


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)



    Archief per week
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!