Foto
LEKKER BAKKEN MET ADNILLEKE
Inhoud blog
  • NIEUWSeptem - Zevengranenbrood
  • Powerpoint : Brood uit eigen keuken.
  • GEBAK
  • Broodpudding.
  • Soezen.
  • Galetten of broodwafels.
  • Appelcake.
  • Meergranenpannenkoeken.
  • Kruidencake.
  • Verloren brood of wentelteefjes.
  • Chocoladetaart
  • Frangipane taart.
  • Leuk.
  • KLEINE BROODJES
  • Bolletjes met frans krokant.
  • Pistolets.
  • Ovenbroodjes.
  • Kaizerbroodjes.
  • Frans Brood
  • Restjes brood.
  • BROOD
  • Multigrannen 'œ4 + 6'
  • Boerenrogge.
  • Wit boerenbrood.
  • Zwarte woud.
  • All-in-Meergranenbrood.
  • Rozijnenbrood.
  • Koekebrood.
  • Grootmoeders brood.
  • Jager brood.
  • Winston vlecht.
  • Samson
  • Speltbrood
  • Koekebrood met de bbm.
  • KNEEDMACHINES
  • KitchenAid
  • Funai BBM.
  • HOE WORDT BROOD GEMAAKT ?
  • Het belangrijkste van het brood bakken.
  • De 5 belangrijkste stappen bij brood bakken.
  • Keukengerei.
    RECEPTEN OOK BIJ ARCHIEF PER MAAND
    Archief per maand
  • 01-2009
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 02-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
    Foto
    BEDANKT VOOR U BEZOEKJE EN TOT ZIENS
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Over mijzelf
    Ik ben Linda, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Adnilleke.
    Ik ben een vrouw en woon in Nazareth (België) en mijn beroep is Huisvrouw..
    Ik ben geboren op 05/02/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Bakken, Computeren, WeightWatchers..

    KITCHENAID.

    FUNAI FAB-2200

    ALLESSIJDER SIEMENS
    Foto
    Foto
    Beschrijving
    Beschrijving
    Adnillekes Brood & Gebak.
    Zelf bakken : lekker en gezellig.
    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het belangrijkste van het brood bakken.

     

    Het belangrijkste van het brood bakken.

    Wie zelf brood wil gaan bakken, moet wel over wat geduld beschikken : u moet wachten tot het deeg de juiste stevigheid heeft, wachten tot het deeg gerezen is en wachten tot het brood heerlijk vers en knapperig uit de oven komt.
    En tot slot nog geduldig wachten tot het brood afgekoeld is, aangesneden kan worden en klaar is om erin te bijten.

    Behalve deze geduldoefening zijn er nog enkele basisregels voor het bereiden, het bakken en bewaren van brood.

    Bakbenodigdheden :

    Bloem en meel.


    Bloem of meel is het belangrijkste ingrediënt van brood.
    Als je brood bakt is het van essentieel belang dat je bloem of meel gebruikt met etiket ‘sterk’ of ‘broodmeel’.
    Deze meelsoorten hebben een hoog glutengehalte. Deze gluten bepalen de samenstelling en consistentie van het brood.
    Gewone bloem en zelfrijzend bakmeel hebben een lager glutengehalte en zijn daarom niet geschikt.

    Volkorenmeel wordt gemaakt door de hele tarwekorrel te malen en bevat dus ook kiemen en zemelen.
    Bij bruin meel wordt 10 tot 15 procent van de tarwekorrel tijdens het malen verwijderd. Beide meelsoorten zorgen voor een compacter en kleiner brood dan brood gemaakt met wit meel.
    Dat komt omdat de glutenstrengen door de randen van de vezels en kiemen beschadigd worden.

    Volkorenmeelsoorten zijn tevens rijk aan mineralen die het fermentatieproces van de gist afremmen.
    Andere meelsoorten met een laag glutengehalte, zoals rogge, spelt en boekweit kunnen voor een andere smaak en consistentie van het brood aan het deeg worden toegevoegd.
    Maar altijd in kleine hoeveelheden en in combinatie met een sterke broodmeel soort.

    Bewaren van bloem en meel.

    Het is belangrijk de houdbaarheidsdatum op de verpakking te lezen. Oud meel smaakt bedorven en produceert teleurstellend brood. Bewaar meel altijd op een koele, droge plank, het liefst in een zak, die u in een blik of voorraadpot met goed sluitend deksel doet. Was en droog de pot grondig voor u er nieuw meel in doet en meng geen nieuw meel met oud meel. Vanwege de oliën in de kiemen is volkorenmeel minder lang houdbaar dan witte bloem. Koop dus geen grote hoeveelheden en bewaar op een droge plek.

    Gist.

    Gist is een rijsmiddel dat in brood word gebruikt. Het is een levend organisme dat als het geactiveerd word door contact met vloeistof, de toegevoegde suiker of sucrose en vervolgens de natuurlijke suikers in het meel omzet in gassen. Deze gassen laten het brood rijzen.
    Gist werk het snelst onder warme omstandigheden.
    Het werkt ook bij lagere temperaturen, maar veel langzamer. Je kunt het deeg kneden, vormen en ’s nachts in de koelkast laten rijzen. Laat het deeg op kamertemperatuur komen voordat je het bakt. Een te hoge temperatuur zal de gist doden. Ikzelf laat mijn brood gewoon op kamertemperatuur rijzen.
    Gist is verkrijgbaar in twee vormen. Verse en gedroogde gist.
    Gewone gedroogde gist en instant gist zijn gedroogde gistsoorten die zijn ontwikkelt om het thuis bakken van brood gemakkelijker te maken.

    Zout.

    Zout is een essentieel ingrediënt dat niet alleen wordt gebruikt om het brood smaak te geven, maar het houdt ook om de groei van de gist in bedwang en versterkt de glutenstructuur.
    De hoeveelheid zout moet 2 % van de gebruikte hoeveelheid meel bedragen.
    Zout mag niet in contact komen met de gist omdat geconcentreerd zout de activiteit van de gist sterk hindert.

    Vloeistoffen.

    Welke vloeistof je ook gebruikt hij moet altijd op kamertemperatuur zijn. Breng producten uit de koelkast eerst op kamertemperatuur.

    Water wordt het meest gebruikt als vloeistof bij het bakken van brood. Brood met water heeft een krokantere korst dan brood met melk.

    Melk helpt het deeg te verrijken en zorgt voor een roomkleurige, zachte kruimel en goudbruine korst. Gebruik naar keuze volle, halfvolle of magere melk.

    Eieren geven het brood een volle smaak met een cake-achtige samenstelling. Als er in een broodrecept eieren worden gebruikt, moet u deze beschouwen als een deel van de benodigde vloeistof. Eieren zorgen voor kleur, verbeteren de structuur en geven het brood een rijke smaak. Brood met ei bereid droogt sneller uit dan gewoon brood. Voeg ter compensatie extra vet toe.
    Gebruik eieren altijd op kamertemperatuur.

    Vetten.

    Het gebruik van vetstoffen heeft veel voordelen. Veten en oliën maken het brood zacht, voegen een volle smaak toe en zorgen dat brood langer houdbaar is. Het brood kruimelt minder en krijgt een bruinere korst.
    Boter en andere vetten moeten zacht zijn en op kamertemperatuur voordat je ze toevoegt.

    Suiker.

    Suiker is niet echt noodzakelijk. Suiker heeft echter het voordeel van een actievere rijzing, zorgt voor een bruinere korst en ook voor een zachte textuur. Suiker trekt vocht aan; hierdoor word het brood minder snel oud.

    Bewaren en invriezen van brood.

    De meeste broodsoorten zijn het lekkerst als u ze na 2 uur na het bakken eet.
    Zo uit de oven kan het brood taai zijn, het krijgt een iets steviger structuur als het enigszins kan afkoelen.
    Om brood te bewaren moet het eerst op kamertemperatuur helemaal afkoelen en dan in een broodzak of plasticzak worden gedaan.
    Als brood goed wordt ingepakt, is het tot 3 dagen houdbaar. Maar probeer het brood zo snel mogelijk op te eten, want dan smaakt het, het lekkerst.
    Bewaar brood nooit in de koelkast.
    Brood kan uitstekend worden ingevroren. Laat het brood eerst volledig afkoelen, verpak het in folie of luchtdichte plastic zak en vries het in.
    Laat het brood bij voorkeur ontdooien op kamertemperatuur.

    Meelverbeteraar : wat zit er in en waarvoor dient hij ?

    Een broodverbeteraar is een mengeling van verschillende voedingsstoffen die uit melk, eieren, vruchten, planten en vetstoffen worden gehaald of industrieel worden vervaardigd.
    De verbeteraar wordt in elk stadium van de broodbereiding gebruikt : bij het kneden, de gisting en het bakken zelf.
    Hij zorgt voor een goudgele korst en een mals kruim en houd het brood langer vers.

    Samenstelling : 5 groepen bestandsdelen.

    Emulgatoren : belangrijkste bestandsdeel, zorgen dat in de bloem aanwezige vetstoffen of het vet dat je toevoegt zich zeer fijn kunnen verspreiden in het deegwater, zorgen ervoor dat het brood langer vers blijft.

    Vetstoffen : zorgen voor een malser kruim en bevorderen de ontwikkeling van het brood.

    Enkelvoudige suikers : moeten niet noodzakelijk het brood zoeter maken. Hoofddoel is de gist te voeden en het rijzen te bevorderen.
    Door de suikers zal het broodkorst ook mooi bruin kleuren.

    Biologische bestanddelen : behoeden het brood voor bederf tijdens het rijzen en zorgen voor een aangename smaak.

    Vitamine C : bevordert de goede zuurstofopname van het deeg onder het kneden. Zo wordt het brood ook lichter


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (1)

    20-09-2009
    Mr
    Klare en duidelijke beschrijving. "dt" fouten!

    20-09-2009 om 18:12 geschreven door Vandenhoucke




    Welkom


    Foto

    Foto


    Foto

    Klik op de afbeelding
    PowerPoint
    Brood uit eigen keuken.


    Beschrijving
    KIJK OOK EVEN BIJ ADNILLEKES PLAATJES EN PRENTJES
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • seniorennet.be
  • Bakkerswereld.
  • Soezie.
  • Mijn foto's bij ipernity
  • WeightWatchters.
  • Snoepwinkel

  • Mijn favoriete Blogs
  • seniorennet.be
  • Uit de keuken van Aarden.
  • Notitie van Lien
  • Betoverend veelzijdig !
  • Broodje, Jam enzo
  • Hof Van Eten.



  • BAKBOEKEN.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!