Vanavond gaan wij terug naar mijn vriendin Carole... onze Jean gaat naar haar computer kijken en ze had nog pruimpjes liggen... Dus volgende week maken wij voor de eerste keer pruimenwijn... Volgens de gegevens die wij hebben moet die wijn overheerlijk zijn... maar dat weten we pas volgend jaar natuurlijk!!!!!! Natuurlijk denk ik bij het maken van onze fruitwijnen terug aan Chennai... aan India... mijn tweede vaderland... ze hebben daar van véél dingen weinig... te weinig... maar fruit!!!!hmhmhmhmhmhhm... daar hebben ze een erg uitgebreid assortiment van!!! Toeval wil dat ik zojuist bij het India-Chennai-dagbladen-surfen op een berichtje stootte dat wel erg intressant leek en jullie daarom eventjes wil meegeven! De nieuwe "hype" in Chennai is een... weeral ... nieuwe vrucht! Enfin eigenlijk is de vrucht niet echt nieuw maar "heruitgevonden". Het gaat om "Jamun"... Deze zoals zij het beshrijven "oval-shaped-purple-coloured fruit" in India gekend onder de naam "naaval" is in... en valt de markt aan... elke moderne Indische huisvrouw is er wild van... zei het dan niet van de smaak... deze jamun wordt al eeuwenlang gebruikt in het medikatie midden... is aangenaam om naar te kijken maar niet echt aangenaam om te eten... wegens..."sub acid spicey flavour"... en laat een supermauve kleur achter in je mond...Het Jamun-seizoen loopt in july-augustus... juist op tijd voor "Vinayaka Chathurthi"... De boom die droogteresistent is neemt volwassen wel erg grote proporties aan en geeft dan zo een 80 tot 100 kg vruchten... Het neemt wel wat tijd in beslag voordat de boom echt volgroeid is... zo ongeveer 10 jaar... fruit heeft de boom al na een vijftal jaar. Het fruit is erg duur... zo ongeveer 80rps. per kilo... dus weeral voor de rijken.... en er zijn 2 soorten... Zaadloos and Jumbo....
De medische sector gebruikt dan weer een derde soort... deze vrucht blijkt ideaal voor diabetice en dan vooral een drink-mix van Jamun en mango... extra rijk aan ijzer en mineralen.
Pulp van jamunblaadjes gemixt met pulp van amandelschelpjes is dan weer een exellent middel om tanden aan te sterken... dit gemixt met pepermunt pulp lost je slecht adem op.
Jamun mag echter niet onrijp gegeten worden... en overrijpe jamun kan hyperventilatie en een teveel aan buikgas teweeg brengen.... om dit dan weer tegen te gaan kan je jamun mixen met "jeera poeder"... en "zwart zout..."
Jamun is héél goed tegen: overmatig zweten, diaree...enz... enz...
Maar als je het mij vraagt... denk ik niet dat jamun in aanmerking komt om wijn te maken.... wie weet wat moeten we er dan allemaal bijkappen...
|