Bij onze vorige uitstap (nr 6) was ons eindpunt de Wijngaardbrug, de samenvloeiing van de Minderbroedersrui en de Sint-Katelijnevest, de zogenaamde "Engte van Gibraltar" of "Gat van Gribbelenteer".
Alvorens de Minderbroedersrui links in te gaan werpen we nog even een blik in de Sint-Katelijnevest, en bekijken de mooie toren van de Carolus Borromeuskerk nogeens vanuit deze kant. (foto eigen beheer) Wist U dat langs deze kant engeltjes te zien zijn. Zij bevinden zich op de gevel onder de toren en de tekst die men kan lezen luidt : """Geloofd zij Jesus Christus in het Allerheiligste sacrament""".
(foto's uit eigen beheer)
Neem ook eens de moeite en plaatst U onder de toren en kijk omhoog en moeten toegeven dat dit een mooie toren is.
We gaan niet rechtdoor, het Kipdorp in, maar slaan links de Minderbroedersrui in. Aan de tweede straat rechts, nemen we de Minderbroedersstraat. In deze straat kunnen we een bezoek brengen aan het "Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven", nu het "Letterhuis" waarvan de 18° eeuwse gevel keurig door de Stad werd gerestaureerd.
(foto eigen beheer)
Recht voor ons lopen we op het voormalig klooster van de recoletten of minderbroeders, nl. het "Koninklijke Academie voor Schone Kunsten", opgericht in 1622 op initiatief van David Teniers. Het ligt in het hartje van de stad Antwerpen met haar rijk historisch en cultureel patrimonium. Schitterende gebouwen en monumenten wisselen er af met musea en kunstgaleries.
Boven de vooruitspringende rechthoekige toegangspoort lezen wij de naam "Academie". Achter dit gebouwtje ligt de mooie academietuin, waarin enkele standbeelden en gerecupereerde poortomlijstingen werden opgesteld.
(foto eigen beheer) Standbeeld van Mathieu Van Bree, opgedragen """Aan de Koningen en ijverzigen leeraer zijne dankbare leerlingen en medeburgers"""
Achter de tuin ligt het voormalige museum van de Academie.
Wanneer we nu terug buiten komen, gaan we naar links, en laten de Blindestraat links van ons en verkiezen de Ambtmanstraat, alhoewel de "rue des Aveugles" door de Antwerpenaren bekend was voor het "Bureel van Weldadigheid", in de volksmond het "Comité" geheten, "Het Gesticht van den Nest"
(foto eigen beheer) waar velen onder ons een preventief TBC-onderzoek ondergingen (1887: Bureel van Weldadigheid, Blindestraat, neobarokstijl. Later politiebureel),
(foto eigen beheer) en tenslotte de "Volksboekerij".
In de Ambtmanstraat bekijken we de huizen genummerd van 4 tot 14, nl. "De Groote Lely",
(foto : Vlaams Instituut voor het onroerend Erfgoed)
eens bewoond door Willem van Halmale, ridder en amman van Antwerpen, vandaar de naam van de straat. Nu is de Groote Lely verdeeld in 3 huizen, nl. de "Kleijne Lely" en "de Twee Halve Lelyen".
Alzo komen we in de meest aristocratische straat, nl. Keizerstraat. Bekijk rechts achter de hoek van de Ambtman -en Keizerstraat de poort, de balkonomlijsting en de sierlijke dakkapellen
In deze straat aan het nr 8 "Frans Snijdershuis"
(foto eigen beheer)
Verder in de straat het "Rockoxhuis" als centraal punt (nr 10 en 12). (foto's eigen beheer) Aan het nr 9 het knappe huis "Delbeke", verworven door Baron August Delbeke in 1897
(foto eigen beheer) Bekijk de barokke voorgevel en de originele toegangspoort met een bas-reliëf - twee zeepaarden en hun menners - toegeschreven aan Artus Quellin (17° eeuw). De achtergevel van dit huis is de moeite waard om te bekijken.
Wanneer we verder in de straat gaan tot aan de nrs 16 en 18 zien wij keurig onderhouden huizen met o.a. een Régencepoort en een gevelsteen die aan de naam van het huis herinnert "Het wapen van Spanje".
Aan het nr 23 woonden eens van 1838 tot 1934 de "Soeurs de Notre Dame" met aanpalend de Sint-Annakapel. (foto's eigen beheer)
We hebben nu genoeg rondgewandeld in de Keizerstraat en slaan links de Gratiekapelstraat in en lopen rechtdoor tot het kruispunt Prinsstraat-Venusstraat. In de Venusstraat houden we even halt aan het huisnummer 17, waar zich het restaurant "De Sieckel" zich bevindt. Ga gerust via de grote poort binnen en ontdek de mooie tuin
(foto eigen beheer) Bekijk ook bij het buitengaan, naast de ingang van het restaurant een gedenkplaat met de vermelding : """This tablet was commissioned bij the A.B.A. (American-Belgian Association) to commerate the 200th birthday of the United States of Amercia."""
(foto eigen beheer)
Terug buiten nemen we de straat schuin links, nl. de Lange Brilstraat en wandelen tot op de Stadswaag.
Vroeger werden in de Waag goederen opgestapeld en maten en gewichten werden er geijkt. Zij kwam in september 1914 in de aktualiteit door het bombardement toen een Zeppelin er slachtoffers maakte. In de jaren '60 had deze plaats de gezellige reputatie als uitgangscentrum, wegens zijn 16° eeuwse kelders waar dansende paartjes hun gang konden gaan.
Wij wandelen even rond de Stadswaag, zo voorbij de straat rechtvoor, nl. de Raapstraat, waar we nog de gevel van het huisnummer 27 "De Raepe" kunnen aanschouwen waar een raap is afgebeeld in een cartouche en dus vermoedelijk haar naam daar aan te danken heeft.
We verlaten nu de waag via de Hoornstraat en komen zo op de Varkensmarkt, waar we onmiddellijk de straat rechts in de hoek nemen, nl. de Jozef de Hasquestraat (ooit al eens van gehoord ?). Men zal verbaasd op kijken dat er nog van die kleine straatjes bestaan. De straat loopt evenwel dood, met een bocht naar links en verandert in Lansstraat, zodat wij verplicht zijn onze weg te vervolgen tot het einde waar ze nog eens van naam verandert in Korte Brilstraat, om zo terug in de Lange Brilstraat te geraken.
We wandelen dus terug naar de Venusstraat waar we rechts in gaan en onmiddellijk terug naar links, de Prinsstraat in, waar we aan de linkerzijde een zijgevel van 70 meter aanschouwen van het gebouw waar de Universiteit van Antwerpen is gevestigd.
(foto eigen beheer) Ga ook even een kijkje nemen in het nr 13B, waar zich in binnenplaats bevindt. Mooi niet ?
(foto eigen beheer)
We gaan verder in de verlengenis van de Pieter Van Hobokenstraat tot aan de Ossenmarkt (foto eigen beheer) waar we naar links gaan in de Rodestraat. Aan het nr 39 wandelen we de poort binnen van het Begijnhof waarna we een tijdje in deze rustige omgeving verblijven.
(foto eigen beheer) Volgens George Van Cauwenbergh in zijn gids voor Oud Antwerpen zou dit de best bewaakte poort zijn van Antwerpen met een late barokomlijsting van 1711, waarboven een beeld van de heilige Begga met haar kerkje. De achterkant van deze poort is voorzien van een groot aantal sloten en grendels.
Bewonder de tuin en blijf hier gerust even rondwandelen en ontdek de kleine lage huisjes met op de deur de naam van een mannelijke heiligen en het steegje dat zich rechts bij het binnenkomen bevindt. (foto eigen beheer)
We verlaten het Begijnhof, gaan via de Ossenmarkt rechtdoor tot terug aan de Pieter Van Hobokenstraat, waar we de Rozenstraat inwandelen. Ten einde van deze straat lopen we recht op het Frans Halsplein af, waar we een prachtig zicht hebben op de Van Stralentoren. (foto eigen beheer)
We wandelen door het Frans Halsplein tot aan de St.-Jacobsmarkt waar we een ventje ontmoeten, nl. "Het Oasemannetje"
(foto eigen beheer) die zijn jas opent en zijn hart laat zien. De tekst op de sokkel : ""er zit een hart onder mijn jas" met verwijzing naar de Bond zonder naam.
Hier eindigen wij onze 7° uitstap zodat men verder kan gaan richting leien en Franklin Rooseveltplein, met de verschillende mogelijkheden de stad of het centrum te verlaten.
Volgende uitstap beginnen we terug op de Ossenmarkt en gaan we de omgeving van de Paardenmarkt verkennen en zo naar de richting Eilandje. Later bij onze volgende uitstappen hebben we respectievelijk de Scheldekant, met natuurlijk het Steen, en het Sint-Andrieskwartier in gedachten.
Zijn jullie nog geïnteresseerd ? Zo ja vergezel ons dan bij één van deze volgende uitstappen.
-o-o-o-O-o-o-o-
|