Inhoud blog
  • Een gesprekje met God !!!
  • Door Michaël !!!
  • Pendelen !!!
  • Mediteren !!!
  • Ik ben een rots !!!
    Foto

    Mijn hond, waar ik een héle speciale spirituele band mee heb.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    alternatief blogje
    alles over het alternatieve
    28-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wat is regressie-en reïncarnatietherapie !!!

    wat is regressie-en reïncarnatietherapie?

    Bij regressie-en reïncarnatietherapie gaan we er vanuit, dat de oorsprong van veel klachten en problemen in onverwerkte eerdere pijnlijke ervaringen ligt.

    Deze ervaringen kunnen plaats hebben gevonden tijdens je jeugd, tijdens de periode voor je geboorte (de prenatale periode), maar ook in een of meer vorige levens.

    Ervaringen die later voor klachten zorgen kunnen bestaan uit een enkele pijnlijke ervaring die het draagvlak van de persoon te boven gaat (trauma), uit een reeks trauma's of uit een lange periode van slepend gebrek aan zorg, liefde, vrijheid, zingeving, enz.

    Zowel emotionele problemen, lichamelijke klachten, psychische problemen en gedragspatronen kunnen zo hun oorsprong hebben in oude, niet goed verwerkte ervaringen uit de jeugd of vorige levens en de beperkende conclusies over onszelf, het leven en de wereld die we naar aanleiding van die ervaringen hebben getrokken ('postulaten').


    Gebeurtenissen in het heden, die oppervlakkig gezien lijken
    op een situatie uit het verleden, kunnen de ervaringen of thema's, die tot dan toe onbewust waren gebleven, ´triggeren´: het oorspronkelijke trauma wordt als het ware weer actueel, en je ervaart het alsof het in het hier-en nu plaats vindt. Dit opnieuw actueel worden van oude traumatische ervaringen gaat vaak gepaard met emotionele, lichamelijke en/of mentale klachten. Het optreden van deze klachten kun je ook zien als een signaal van het onbewuste dat je eraan toe bent de onderliggende problematiek op te lossen. Zoals je in de alinea hieronder kunt lezen, geven de klachten, de symptomen zelf aan waar het probleemgebied ligt en geven ze ons daardoor de kans de onderliggende problemen uit te werken en op te lossen, waardoor je vrijer in het leven en in het hier-en-nu kunt staan.

    hoe werkt regressie-en reïncarnatietherapie?

    Bij regressietherapie halen we de onbewuste oude ervaringen, of ze nu uit de jeugd stammen of uit vorige levens, omhoog in het bewustzijn door verschillende manieren van werken.

    Hierbij maken we gebruik van een lichte trance-toestand, waarbij je het zg. 'elliptisch bewustzijn' ervaart: een vorm van bewustzijn waarbij je je zowel bewust bent van
    jezelf in het verleden, als jezelf in het heden. Het is een bewustzijn met twee brandpunten. Hierbij raak je niet 'weg' , zoals wel gedacht wordt, integendeel, het is de bedoeling dat je er zelf bij blijft, je gaat zelf immers in de therapiesessie ervaringen verwerken, onder de begeleiding van de therapeut.

    Eén van de methoden die gebruikt worden om de onbewuste ervaringen omhoog te halen naar het bewustzijn is de zg. MELS-brug, waarbij de letters MELS staan voor Mentaal, Emotioneel, Lichamelijk, en Spiritueel (zingeving).
    Het mooie van de MELS-brug is, dat we de klachten zelf als ingang voor de sessie gebruiken. Hierdoor leidt de uiting van je probleem tot zijn eigen oplossing. Door het toepassen van deze 'brug' naar oude ervaringen ontstaat geleidelijk aan, als vanzelf de lichte toestand van trance.

    De MELS brug werkt als volgt:

    Hierbij kom je als cliënt bij de oude ervaring door je op aanwijzingen van de therapeut te concentreren en af te stemmen op een gedachte (M) die verband houdt met je probleem, een gevoel (E) wat ermee verbonden is, een lichamelijke ervaring (L) die er mee te maken heeft, of een combinatie van deze elementen.
    Hierdoor wordt de ervaring in zijn geheel (met gevoel, gedachten, lichaamsbewustzijn etc) weer opgeroepen in je bewustzijn en kan ermee gewerkt worden.
    De S van spiritueel wordt meestal niet als ingang gebruikt maar komt vaak aan de orde tijdens het verwerken van het trauma.

    Om een simpel voorbeeld te geven:

    Je zou, wanneer je bijvoorbeeld bang (E) zou zijn in een lift te stappen en iedere keer dat je met de lift moet een benauwd (S) gevoel krijgt, door een regressietherapeut gevraagd kunnen worden de zin ´ik heb het benauwd´ (M) een aantal malen te herhalen of je een situatie voor de geest te halen waarin je bang was om in een lift te stappen. 

    Door je hierop te concentreren komen de gevoelens, beelden en/ of lichamelijke gewaarwordingen op die gekoppeld zijn aan een oudere ervaring die te maken heeft met je probleem. Dit noem je ´herbeleving´.

    In het voorbeeld met de lift zou je bijvoorbeeld een oude ervaring kunnen herbeleven waarin je in een kleine ruimte zat en geen controle had over wat er met je gebeurde. Dat zou bijvoorbeeld een ervaring met gevangenschap kunnen zijn, of een moeilijke periode in de baarmoeder waarbij er sprake is van angst en stress.
    In de herbeleving beleef je opnieuw, onder begeleiding, deze oude ervaring en kun je deze verwerken waardoor de symptomen ervan verdwijnen.
     
    De manier waarop een oude ervaring wordt herbeleefd verschilt van persoon tot persoon.
    De een ziet beelden, de ander voelt meer emotie, sommige mensen horen of weten wat er gebeurt.
    Ook geluiden, geuren en lichamelijke sensaties zoals warmte, kou e.d. kunnen deel uitmaken van herbeleving.

    In regressietherapie word je geholpen met het uiten en verwerken van angst, verdriet, woede of pijn.
    Oude onbewuste ideeën over jezelf of de wereld (zoals
    bijv. ''Ik ben niet goed genoeg" of 'het is niet veilig om jezelf te zijn') kun je herleiden tot hun oorsprong in het verleden, om ze vervolgens los te laten.

    Omdat je je gedurende het proces van herbeleven volledig bewust blijft van
    wat er gebeurt en waarom, krijg je zo ook inzicht in de ervaring uit het verleden, en hoe deze verband houdt met je probleem in het heden.

    Zo zou je je vrees om in een lift te stappen kunnen kwijtraken omdat je ervaart dat de benauwdheid en de angst om geen controle te hebben een deel zijn
    van een heel oude ervaring uit een ander leven en dat deze angst dus niet meer nodig is. Bovendien word je geholpen de na-effecten van deze ervaring kwijt te raken door bijvoorbeeld benauwdheid en angst heel bewust uit te ademen (een techniek die verbazend goed werkt).

    Bij deze manier van werken blijf je als cliënt de hele tijd bewust en actief bij het proces betrokken. Ook krijg je de mogelijkheid om, als een bepaalde emotie je bijvoorbeeld even teveel zou worden, een signaal te geven aan de therapeut om het proces even te pauzeren of je 'uit te laten zoomen': naar de ervaring te laten kijken alsof het een film is.

    Andere manieren om oude ervaringen beschikbaar te maken voor je bewustzijn zijn bijvoorbeeld visualisaties (geleide fantasie), ademhalingsoefeningen, en dromen. Soms gaat er een simpele ontspanningsoefening vooraf aan de eigenlijke sessie.



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)


    Archief per week
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Hallo Blogmaatje
  • hallo zjafa
  • hallo
  • Beste blogger
  • hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Spiritstyle-Forum


  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!