KANKER VRAGEN DOOR ONCOLOOG ANITA VAN MAANEN
Inhoud blog

  • Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    24-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Maagkanker: wat u erover moet weten

    Maagkanker: wat u erover moet wetenKwaadaardige processen van de maagwand kunnen zonder duidelijke oorzaak ontstaan, maar maagkanker kan, in een groot aantal gevallen, worden gezien als een zeer ernstige en vrij zeldzame complicatie van een maagzweer. Het kan ook voorkomen dat in kankergezwellen van de maagwand zweren ontstaan, die door hun aanwezigheid pas de aandacht op het gezwel vestigen.


    Inleiding

    Zoals bij veel andere vormen van kanker is het nog onduidelijk waarom bij de ene mens wel en bij de andere geen kanker ontstaat. Zoals reeds opgemerkt, speelt de voorgeschiedenis een bepaalde rol, maar deze theorie berust op statistische gegevens.

    Gebleken is dat bepaalde aandoeningen van het maagslijmvlies in een latere levensfase eerder aanleiding geven tot ontwikkeling van kanker, maar de percentages zijn in het algemeen zo laag, dat slechts van een verhoogd risico kan worden gesproken.

    Bij maagkanker neemt de eetlust af, treedt vermagering op en snelle vermoeidheid. Het is opvallend dat bij maagkanker in tegenstelling tot een gewone maagzweer vaak weinig maagzuur aanwezig is.


    Voorkomen

    Maagkanker treedt in hoofdzaak op tussen 50-70 jaar, bij mannen meer dan tweemaal zo vaak als bij vrouwen; bijna 2400 nieuwe mannelijke tegenover 850 vrouwelijke patiƫnten. Terwijl het aantal mensen met maagkanker de laatste jaren afneemt, is er bij slokdarmkanker juist een stijging te zien.

    Vele onderzoekers zijn ervan overtuigd, dat maagkanker zich nooit in een geheel normaal maagslijmvlies kan ontwikkelen, maar dat de een of andere afwijking of ziekte hieraan vooraf moet zijn gegaan. Maagkanker komt in verhouding meer voor bij mensen met maagzweren als gevolg van ontstekingen. Die worden mede veroorzaakt door een bepaalde , de Heliobacter pylori.

    Het ligt voor de hand dat men een verband zoekt met wat we eten en drinken. Vroeger dacht men dat alleen voeding kanker kon veroorzaken. Tegenwoordig heeft wetenschappelijk onderzoek opgeleverd dat voeding ook kan beschermen tegen kanker. Welke stoffen in de voeding spelen hierbij een rol? Of zit het vooral in de manieren waarop wij ons voedsel bewaren of bereiden?

    Bij maagkanker hebben en fruit een beschermend effect. Na een zeer uitgebreid onderzoek onder 120.000 Nederlanders zijn er aanwijzingen dat het eten van uien het risico op maagkanker verkleint. Daarnaast is bekend dat gerookt en gezouten voedsel het risico weer verhoogt.

    De verspreiding van maagkanker kan op verschillende wijzen plaatsvinden:
    - in de wand van de maag;

    - naar de twaalfvingerige darm;

    - naar de slokdarm;

    - naar de lymfklieren;

    - naar de aangrenzende organen, zoals:
    - lever;

    - galblaas;

    - milt;

    - andere delen van de darm.

    De wijze waarop maagkanker zich manifesteert is vaak uitermate vaag.

    24-05-2010, 18:10 geschreven door socrates

    Reageer (1)

    Archief per week
  • 24/05-30/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!