Noord Duitsland
Schiffe gucken aan de Oostzee
15-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lübeck

Een korte rit van 25 km brengt ons in Lubeck de "Koninging van de Hanze" zoals ze zich mogen noemen. Onze TOM TOM leidt ons naar de gedoogde camperplaats in het centrum. Parking P4 (uitsluitend voor MH - €6,00/24u) gelegen op Lastadie, een zijtak van de Willy Brand Allee op 500m van het centrum. Tijdens de dag in er wel wat verkeerslawaai maar we komen naar hier om de stad te bezoeken. Wat het straks zal worden zien we dan wel.

De middeleeuwse bezienswaardigheden bepalen nog heden het stadsbeeld. Eerst een bezoekje brengen aan de Holstentor, één van de twee overgebleven toegangspoorten tot de stad. Het gebouw uit de 15 eeuw bestaat uit twee torens met een toegangspoort ertussen. De toren is in de loop van de eeuwen 50 cm weggezakt en moest een aantal keren gerestaureerd worden om te voorkomen dat deze volledig in zou storten. In het gebouw is nu het stadsmuseum. De andere poort, de Burgtor, ligt aan de noordkant van de stad vlakbij de haven.


De historische stadskern is door water omsloten. Vanop de kade van de Trave heb je zicht op de zeven torens van de vijf hoofdkerken. We begeven ons naar centrum. Op en rondom het marktplein stap je in een stadsbuurt uit eind 13 eeuw. De meeste gebouwen zijn volledig behouden gebleven.
Vanop het marktplein heb je een wirwar van bouwstijlen. Is het mooi? Het is speciaal. Het raadhuis in geglazuurde baksteen met een rare bovenbouw vestigt ieders aandacht. Tot één van de belangrijkste gebouwen behoort ook de kanselarij met zijn gevels langs de Mengestraat en de Breite Strasse. Deze laatste is ook de winkel-wandelstraat waar je uren kan vertoeven tussen moderne winkels en historische gevels zoals o.a. het Haus der Schiffergesellschaft.

Het impossantste gebouw is wel de Marienkirche waarvan de bouw begon in 1250 en eindigde in 1350. De kerk heeft het hoogste bakstenen middenschip ter wereld (40m) en wordt ook gekenmerkt door haar 125 meter hoge torens. Voor het binnentreden van de kerk dient men te betalen (en dat hebben we niet gedaan). In de omgeving van de kerk is er ook nog het Buddenbrookhaus uit 1758 en het Schabbelhaus.

Ook de vele Gänge (gangen), Torwege und Höfe (binnenplaatsen) die ontstonden door de dicht bevolkte straten met de opkomst van de succesvolle handel in de 15 eeuw zijn een overblijfsel van de middeleeuwse stedenbouw. Er wordt hier gezegd bij een bezoek van deze "Kopf einziehen, Schultern beugen und hinein"


Er is hier nog zoveel te zien maar dat zal voor een volgende reis zijn. Winkelen en cultuur, het is hier allebei. Je kan hier dagen rondlopen maar zoveel tijd hebben we niet. We besluiten om vandaag nog onze reis verder te zetten.
Website Lübeck : www.luebeck.de/tourismus

 





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!