Noord Duitsland
Schiffe gucken aan de Oostzee
17-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiel

Vandaag een rit van ongeveer 50 km richting Noordzeekanaal. Op onze route was ook een bezoek aan Plön voorzien, gelegen aan het Grote Plöner meer, maar onze geplande reisroute gaan we weer niet kunnen volbrengen. Er is zoveel nog te ontdekken en te zien. Dus volgende stopplaats Kiel, gelegen aan de Kieler Förde. Hier zijn verschillende staanplaatsen maar we begeven ons naar het begin van het Noord Oostzeekanaal.

De NOK, zoals ze het noemen, verbindt de Oostzee met de Elbe over een afstand van 96,8 km en is het meest bevaren kanaal ter wereld. De motorhomeplaats, gelegen aan de Mecklenburger Strasse, staat goed vol maar de vriendelijke uitbater verwijst ons toch nog naar een plaats met zicht op het water. We krijgen ook nog wat uitleg over de standplaats en met de nodige documentatie installeren we ons op de ruim voorziene plaats. Alles is aanwezig. Service, elektriciteit, wasmachine, douches en zelfs grote schepen die gewoon langsheen de parking het Nok binnen- en buiten varen. Prijs €15,00 met zicht op sluis en €12,00 zonder zicht op sluis tot 13.00u de volgende dag. Stroom €3,50 per dag. 

We staan hier nog maar even of we zien de mensen naar de reling lopen. Een cruiseschip van de rederij MSC vaart de haven buiten. Op enkele tientallen meters hiervandaan liggen de sluizen waar de schepen traag in- en uitvaren. Weer of geen weer hier is altijd iets te zien. Ongeveer 34.000 schepen per jaar passeren hier de revue.
Een schip dat vaart van de Noordzee naar de Oostzee hoeft geen omweg te maken langsheen het Skagerrak ten noorden van Denemarken en bespaart zo honderden kilometers. In 1878 startte de bouw en werd op 21 juni 1895 door de Duitse keizer Wilhelm II in gebruik genomen. Het kanaal is nadien nog enkele keren verbreed.

De steile kust bij Kiel-Friedrichsort, de talrijke stranden, de botanische tuin, de Holstenstrasse – één van de oudste voetgangerszones van Duitsland – alsook de talrijke musea gaan we niet bezoeken. En dit zijn maar enkele bezienswaardigheden in Kiel. Bij ons vertrek rijden we naar het uitzichtpunt van de sluizen (1€). Wanneer de reusachtige schepen uit de sluizen varen staat iedereen er met grote ogen naar te kijken.

Nog even langs het grootwarenhuis Familia en de Aldi (op ongeveer 2 km van de staanplaats) nog wat diesel voor de motorhome en verder. Kiel, wij komen nog eens terug !





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!