Noord Duitsland
Schiffe gucken aan de Oostzee
21-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buxtehude

Vandaag een lange rit van 150 km en terug over de Elbe.  Vraag met niet de juiste route want de Elbetunnel hebben we deze keer niet gezien. Wel over heel veel bruggen rijden we. Toch zitten we in de juiste richting.  Onze volgende stop is Buxtehude in de deelstaat Nedersaksen.  Onze Tom Tom leidt ons naar de gratis staanplaats, met betalende service en electriciteit, op de Schützenplatz in de Genslerweg.

Update 2019 : €5,00/24u

Het zonnetje kwam deze morgen te voorschijn maar nu zit het achter enkele donkere wolken die ons waarschijnlijk straks trakteren met flink wat water. Nog maar pas geinstalleerd en de hemelsluizen gaan open en achter elke donkere wolk volgt een ander met als gevolg een slijke bedoening voor onze deur. Dit wordt wachten om een voet buiten te kunnen zetten. Uiteindelijk stopt het met regenen en kunnen we de buurt verkennen. 

Buxtehude is ook een Märchenstadt met o.a. het verhaal van de Haas en de Egel en nog enkele verhalen die bij ons niet bekend zijn. Sinds 2007 ligt het ook aan de Deutschen Märchenstrasse. Ook is er de anekdote "Buxtehude, wo die hunden mit dem schwanz bellen".  Dit is gekomen door de schuld van de hollanders in de de 13e eeuw. Deze hervormden in de stad het klokken luiden. De Buxtehuders sloegen met alle macht met een hamer op de klokken om ze te laten luiden. De Nederlanders waren slimmer. Ze maakten een lange Schwanz (koord) aan de Hunte (klokken) en lieten de kerkklokken zo bellen (luiden). Door de toen moeilijke communicatie tussen de beiden is het dat sindsdien de "honden met de staart luiden". 

De stad heeft nog vele vakwerkhuizen uit de 16e eeuw. De Petri Kirche stamt uit de 13e eeuw maar is door de jaren heen steeds verbouwd.  Het Rathaus uit 1418 werd in 1811 door een brand verwoest en werd terug opgebouwd. Eén van de mooiste plekjes van de stad is het Stavenort, dit was de plaats waar in vroegere tijden het badhuis was en waar nu de kunst zich thuis voelt. Ook de oude haven aan de Viewer (gracht), waar de Flethenkieker (skulptur) het debiet van het water bewaakt, is omgeven door pittoreske vakwerkhuizen. 

Eerst kultuur en nu winkelen. Ook als winkelstad is Buxtehude gekend.  
Hopelijk blijft het droog voor de rest van de avond.   

     





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!