Noord Duitsland
Schiffe gucken aan de Oostzee
23-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stade

Stade, “Altes Land am Elbstrom” met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar heeft zich sinds het ontstaan ontwikkelt als haven- en handelsstad en is mogelijk de oudste stad van Noord Duitsland.

Eerst de motorhomeplaats opzoeken die als Topplatz wordt beschreven. Ze biedt plaats aan 79 campers met stroom en service (automaat 8,5€/24u) en is centraal en rustig gelegen Am Schiffertor, op loopafstand van het oude centrum met zijn aantrekkelijke mogelijkheden tot winkelen. De vriendelijke beheerder van het park wenst ons een aangenaam verblijf. In de map met al de nodige informatie van de stad die hij ons tevens bezorgt lezen we “Laat u betoveren door een levendige oude binnenstad die volledig door water omgeven is. Waar lang geleden schepen gelost werden en handelswaren gewogen en gedeclareerd werden, vindt men nu kleine winkeltjes, gezellige herbergen en cafés met uitnodigende zomerterrasjes direct aan het water.”

Update 2019 : €13,00/24u -  Alles wordt met een pasje betaald, pasje opladen met saldo, elektra, water en douche worden hiermee afgerekend. Bij vertrek wordt saldo en borg teruggestort naar betaalrekening.

En dat gaan we nu ontdekken. Een uitstapje door de geschiedenis voert ons als eerste naar de Pherdemarkt voorbij het Zeughaus. Enkele stappen verder wordt de cultuur uitstap al onderbroken want we bevinden ons te midden van de winkelstraat. Die moet ook bezichtigd worden. Als de winkels hun deuren sluiten beseffen we dat het voor ons ook tijd is om ons terug te begeven naar onze staanplaats. Maar niet voor lang want we zijn hier om de stad volledig te verkennen. Onze uitstap wordt verder gezet na het eten. Nu even wat cultuur.

Een pittoresk stadsbeeld met kronkelende steegjes en indrukwekkende gevels kenmerkt dit stadje aan de Schwinge. De voorbeeldige renovatie van de oude stad in de afgelopen 30 jaar heeft van Stade een prentenboek gemaakt. En toch brengen de vele winkels, caféetjes en restaurants leven in de stad.

De betoverende Hanzestad heeft heel wat bezienswaardigheden met om al enkele te noemen : het raadhuis, de barokke toren van de St. Cosmaekerk en de scheve toren van de St. Wilhadikerk…  De meeste vakwerkhuizen komen uit de 17e eeuw en sommige zijn zelfs veel ouder.  In 1659 verwoestte een brand twee derde van alle gebouwen in de stad. De gotische kelder van het stadhuis overleefde de grote brand en is een van de oudste stadhuizen in Duitsland.

Maar het echt toeristische bevindt zich rond de oude haven. Dit was voorheen voor vele eeuwen het handelscentrum van de stad.  Het historisch centrum van de stad bevindt zich binnen de voormalige stadsmuur op het Schwinge-eiland. Toen de stad vol raakte aan het einde van de 19e eeuw werd de stadsomwalling afgebroken en tot groenstroken omgevormd. Een bezoek aan het toeristenbureau geeft ons een stadsplannetje en zodoende ontdekken we de veel verborgen plekjes. Het is al bijna donker als we terug op onze staanplaats komen.  

Site Stade : http://www.stade-tourismus.de/de/startseite





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

>

Blog tegen de regels? Meld het ons!
Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!