© Gmax

Dylan Batubinsika (22) schopt het tot vaste waarde bij de Great Old: “Nu speel ik voor een échte stad”

Lachen, dat doet Dylan Batubinsika nog liever dan voetballen. De jonge Franse verdediger voelt zich in zijn sas bij Antwerp. Een blessure hield hem een achttal weken aan de kant, maar inmiddels staat Batubinsika er weer helemaal. “Nu is het aan ons om Lokeren van de troon te stoten.”

STIJN DRUANT

Hoe blik je terug op je eerste jaar als voltijdse prof in eerste klasse.

“Het is toch anders dan ik gewend was, ik kende alleen de beloften van PSG. Maar nu speel ik voor een stad, een échte stad als Antwerpen. Ik moet nu ook altijd tot het uiterste gaan, elke training en elke wedstrijd. Maar dat ik zo vaak zou spelen, dat had ik niet verwacht. Ik had me geen betere club dan Antwerp kunnen wensen. Ook de coach heeft veel vertrouwen in mij. Ik hou van zijn manier van werken. Bij Antwerp pluk ik de vruchten van mijn opleiding bij PSG. In het begin was er wel veel druk, maar nu ben ik het al gewoon. De nonchalance is er ook wat uit.”

Van wie leerde je het meest bij PSG?

“Toch van Tiago Silva, David Luiz en Presnel Kimpembe. Maar mijn grote voorbeeld blijft toch Sergio Ramos (Real Madrid, red.). Dat is echt de top. Ik heb geen tattoos, en die zullen er ook nooit komen, maar Ramos’ mentaliteit spreekt me erg aan. Hij heeft alles gewonnen, en toch wil hij nog elke wedstrijd winnen. Dàt is het verschil tussen goede en de allerbeste spelers.”

Hoe teleurstellend was het om met Antwerp toch nog naast Play-off 1 te grijpen?

“We maakten nadien een moeilijke periode door. Het was zwaar om te incasseren, zeker omdat we toch maanden in die top zes stonden. Maar nu gaat de groep vol voor Play-off 2.”

Jullie begonnen slecht. Maar plots keerde het tij.

“Tja, Play-off 2 valt onmogelijk te vergelijken met Play-off 1. De spirit is heel anders, daar moesten we aan wennen. Dat heeft even tijd gekost. De winst tegen Beerschot Wilrijk heeft ons een boost gegeven. Het deed deugd, dat bewezen we nadien in Eupen. Nu proberen we voor groepswinst te gaan, alles is mogelijk. Als je zo dicht bij Play-off 1 bent geraakt, dan moet je Play-off 2 kunnen winnen.”

Vanavond wacht de confrontatie met Lokeren, een ploeg waartegen jullie in de competitie niet konden winnen.

“Het vertrouwen is groot, want we spelen thuis. Maar we beseffen dat we thuis iets moeilijk kunnen winnen. (lacht) Bovendien staat Lokeren op kop. Het is nu aan ons om hen van de troon te stoten.”

Hoe bevalt het leven in Antwerpen?

“Ik woon alleen, maar ik heb veel ploegmakkers als buren. Vroeger dacht ik wel eens dat ik me nooit zou kunnen aanpassen aan een andere stad dan Parijs. Maar alles loopt op wieltjes, Antwerpen is een mooie stad. Je kunt hier lekker winkelen. (lacht) Het Shopping Center in Wijnegem of shoppen op de Meir, gewoon perfect voor mij.”

Het Antwerpse nachtleven al eens verkend?

“Uitgaan is niet meteen mijn ding, ik ben geen nachtbraker. Een of twee keer misschien,daar is het bij gebleven. Het voetbal primeert. En mijn protestants geloof, net als bij William Owusu. Vier keer per week trek ik naar de kerk. Zonder William. Maar hij was al vaak mijn kamergenoot op afzondering. Een rustige jongen.”

‘Jouw’ PSG is opnieuw kampioen geworden in Frankrijk.

“Het is en blijft de ploeg van mijn hart. Ik wist dat ze weer kampioen zouden worden.”

In Frankrijk wel, maar de Champions League zal alweer niet voor dit seizoen zijn.

“Daarvoor moet de club nog groeien. En leren verliezen. Pas dan kan je echt gaan winnen. Verliezen én leren. Maar de komst van Neymar was wel een schot in de roos. Jammer dat hij geblesseerd uitviel. Elke ploeg die het hoogste wil, heeft een speler van dat kaliber nodig.”

Je verlengde je contract bij Antwerp tot juni 2022.

“Ik wil zo hoog mogelijk spelen. De Premier League trekt me het meest aan, die competitie past het best bij mijn stijl.”

Maar eerst volgend seizoen Play-off 1 spelen met Antwerp?

“Nu kwamen we al tot aan de poort, volgend seizoen beuken we de poort open. (lacht) De club komt van ver, maar ze groeit. Net als ik.”

Slotvraagje: jouw bijnaam is ‘Makenzi’. Wat betekent dat in hemelsnaam?

“Het is Amerikaans, ik hou erg van de Verenigde Staten. Van de uiteenlopende mode daar, de muziekstijlen. Ik luister naar alles, maar rap en R&B dragen mijn voorkeur weg. Veel ben ik er nog niet geweest, alleen in Miami, voor mijn jaarlijkse vakantie met vrienden.”

MEER OVER Royal Antwerp FC