Maarten haalt een van de eerste nieuwe Tesla’s in huis en heeft nu drie elektrische auto’s: “Met groene lening”

© Mia Uydens

Voor de woning van Maarten Vanneste in Beerse staat de nieuwe Tesla Model 3. Het is een van de eerste exemplaren die Tesla-topman Elon Musk persoonlijk in Europa heeft afgeleverd. De Tesla staat naast de Renault Zoë en de Citroën Zero die Maarten eerder al kocht, ook twee elektrische auto’s.

Britt Peeters, Guy Van Nieuwenhuysen

De nieuwe wagen van het befaamde elektrische automerk Tesla die Maarten deze week mocht gaan halen, bestelde hij drie jaar geleden al. Daarom is hij een van de eerste Model 3-bestuurders van ons land. Zijn eerste stap in de richting van een duurzamere wereld zette hij al in 2011, toen hij zijn eerste elektrische auto aankocht. Op het einde van dat jaar werden er 250 elektrische wagens verkocht. Maartens Citroën Zero was een van de eerste.

Zes jaar later kocht hij de tweede elektrische wagen, een Renault Zoë. “Elektrische wagens zijn de toekomst en bovendien een pak beter voor ons klimaat. In ons land zijn er nu zevenduizend ingeschreven en dat is schandalig weinig. Mijn vrouw, mijn twee zonen en ik proberen bewust om te gaan met het klimaat. Achiel, onze jongste, is trouwens een bosbrosser.”

Kantelpunt

Niet iedereen heeft de middelen om een heel wagenpark op elektriciteit te laten rijden. “Dat besef ik wel”, zegt Maarten. “Wij hebben de wil maar ook de ruimte en de middelen om veel te doen. Maar iedereen kan iets doen. Toen ik mijn eerste elektrische auto kocht, was die nog absurd duur. Nu zitten kleine elektrische auto’s op een kantelpunt. Het wordt interessanter om als tweede auto een elektrische te nemen. Veel mensen bezitten een tweede auto. Het prijsverschil is verwaarloosbaar als je ook het verbruik en het onderhoud mee in rekening brengt.”

© Mia Uydens

Maarten heeft ook een deel van het huis geïsoleerd, hij heeft een zonneboiler, een warmtepomp en veertig zonnepanelen. “Ons energieverbruik is al van 50 naar 22 kilowattuur gedaald, maar ik droom ervan om ooit helemaal te kunnen loskoppelen. Ook dat is extreem, maar mijn schoonvader van tachtig heeft pas ook tien zonnepanelen gelegd. De eerste, die wij hebben, produceren 270 watt. De huidige panelen zijn veel goedkoper en produceren al 350 watt. Je bent dom als je ze niet installeert.”

Geloof in de toekomst

Maarten en Achiel zijn heel gedreven als het om het klimaat gaat, maar wel vanuit een positieve ingesteldheid. “We geloven dat wij het gaan oplossen. Die bosbrossers kunnen dat aan hun ouders duidelijk maken. Het houdt niet op met zelf geen vlees meer te eten.”

Volgens Maarten moet dat zelfs niet meer geld kosten. “Het is een investering, en een die rendeert. Mijn zonnepanelen zijn na zeven jaar terugverdiend en leveren daarna nog 23 jaar gratis stroom op. Mijn elektrische auto is veel goedkoper in onderhoud en gaat veel langer mee. En als de verzekeringsmaatschappijen doorhebben dat elektrische wagens minder ongevallen veroorzaken, worden ook de premies goedkoper. Ik had voor dit alles ook niet altijd het geld klaarliggen, maar met een groene lening is dit vaak wel te doen.”

© Mia Uydens

Maartens volgende doel is om niet meer afhankelijk te zijn van aardgas. Hij haalt zijn inspiratie uit de boeken die hij leest: Vooruitgang, tien redenen om naar de toekomst te kijken en zijn nieuwste aankoop Drawdown, het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren. “We zijn geen doemdenkers, we zijn gelovers in de toekomst. Het innovatievermogen van de mens lost ook het klimaatprobleem op. Daarom maken wij een energiepositief verhaal. Omdat we allemaal iets kunnen doen. En ons gezin toevallig een beetje meer.”