Hicham (47) maakt droom waar: “Eerst poetste ik toiletten, toen werd ik agent en nu heb ik een film gemaakt”

© rdb

Het gaat de 47-jarige politieagent Hicham Mabrour voor de wind. Afgelopen weekend stelde hij zijn kortfilm La Fille d’Allochtone voor, en daarmee realiseert hij zijn grote droom. “Maar ik heb er diep in eigen zak voor moeten tasten”, zegt de Marokkaanse Merchtemnaar.

Robin De Becker

Overdag zit hij achter het stuur van een politiewagen, ‘s avonds staat hij achter de filmcamera. De 47-jarige Hicham Mabrour is al meer dan tien jaar actief bij de politiezone Brussel-Noord, maar zijn hart ligt eigenlijk in de filmwereld. Hij is dan ook bijzonder trots dat hij zijn allereerste kortfilm kon afwerken: La Fille d’Allochtone.

“Laat je niet misleiden door de Franstalige titel”, zegt Mabrour. “Alle talen komen aan bod in de film, ook het Nederlands.”

Op werven gewerkt

Mabrour heeft er al een heel parcours op zitten. In 2001 verhuisde hij van Marokko naar ons land. Hij settelde zich intussen in Merchtem. “Ik ben hier begonnen met toiletten te poetsen, ik heb op werven gewerkt en ben uiteindelijk bij de politie gegaan.”

Maar zijn echte passie, dat is de film. “Daarom zou ik ook nooit in rang willen opklimmen bij de politie. Nu heb ik nog ruim de tijd om mij te verdiepen in de cinema. In 2011 ging ik naar de filmschool en kreeg ik kleine rolletjes aangeboden in films met onder anderen Benoît Poelvoorde en Gérard Depardieu.”

“Ik heb zelfs meegedraaid in de Vlaamse serie Biker Boys. Nadien volgde ik nog privéschool. Twee jaar geleden ben ik op vakantie aan mijn scenario beginnen te schrijven.”

Vakanties tijdje ontzegd

Gemakkelijk werd het de filmmaker niet gemaakt. Hij stootte op een njet toen hij om subsidies vroeg. “Ik heb er diep in eigen zak voor moeten tasten, om alles gefinancierd te krijgen. Budget had ik amper dus vakanties heb ik mij de voorbije tijd ontzegd.“

“oorts probeerde ik iedereen die graag wilde meehelpen, een kans te geven. Ik besef goed dat ik geen topregisseur ben zoals Martin Scorsese, maar ik ben best wel trots op mijn film.”

Frans

Zelf speelt Hicham Mabrour ook mee in de film. Zijn naam op de generiek liet hij voor de gelegenheid veranderen in Hicham Frans. “Omdat iedereen me ten tijde van mijn verhuis naar België vroeg of ik Frans sprak. Op de duur noemde iedereen mij Monsieur Frans.”

La Fille de l’ Allochtone gaat over een dochter die uitgehuwelijkt zal worden maar intussen zelf een Belgische vriend heeft. De vader vermoedt dat ze naar Syrië wil afreizen.

Gebrek aan communicatie

“Het gebrek aan communicatie tussen ouders en hun kinderen is een van de thema’s in de film”, zegt Mabrour. “Maar het gaat ook over cultuurverschillen. We hebben nog teveel schrik van ‘de ander’.”

De man hoopt zijn film te kunnen laten zien in cultuurcentra, om daarna te debatteren met de aanwezigen. “De boodschap die ik wil overbrengen, is dat iedereen een beetje moeite moet doen om samen te leven. Net zoals ik dat heb gedaan toen ik naar België kwam.”