Overstromingen in de hoofdstad Nairobi, Kenia
Foto: Belga

70 doden door overstromingen in Kenia, reddingsteams zoeken nog naar vermisten 

Het Oost-Afrikaanse land Kenia wordt geteisterd door zware overstromingen. De felle regen heeft een dambreuk veroorzaakt waarbij meer dan 40 mensen om het leven zijn gekomen. Meer dan 200.000 mensen over heel het land zijn getroffen door de overstromingen. Het officiële aantal sterfgevallen staat momenteel op 70. Dat heeft de Keniaanse regering bevestigd. 

Het Oost-Afrikaanse land Kenia wordt al wekenlang geteisterd door hevige regenval en zware overstromingen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en in de westelijke en centrale regio's van het land. De grote hoeveelheid regen heeft ook een dambreuk veroorzaakt. Meer dan 40 mensen kwamen hierdoor om het leven. 

De dambreuk vond plaats in de Mai Mahiu-regio, ongeveer 100 kilometer ten noordwesten van de Nairobi. Huizen werden weggespoeld, en wegen kwamen onder water te staan. “Het voorlopige dodental is 42. Er zitten nog anderen vast in de modder die we proberen te vinden”, zegt gouverneur Susan Kihika. Reddingsteams zijn nog altijd op zoek naar overlevenden in de buurt van Mai Mahiu, maar de kans is groot dat het dodental ook zal oplopen. 

Beek overstroomd in hoofdstad Nairobi
Foto: Belga

Meer dan 200.000 mensen over heel het land zijn getroffen door de overstromingen. Straten en huizen van mensen staan onder water en lessen in scholen zijn opgeschort.

In het noorden van de provincie Garissa is een boot gekapseisd. Het Rode Kruis kon 23 mensen redden, maar een tiental mensen zijn nog altijd vermist. 

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er precies zijn omgekomen bij de overstromingen want nog veel mensen zijn vermist. De regering van Kenia maakte een officieel cijfer van overledenen bekend, maar de kans is groot dat het cijfer nog zal oplopen. De Keniaanse bevolking is ook niet tevreden met de aanpak van de regering. 

Extreem klimaat in Afrika

Het is niet de eerste keer dat een Afrikaans land te maken heeft met overstromingen en zware regenval. In november vorig jaar kwamen ook minstens 130 mensen om het leven na overstromingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. 

Wetenschappers geven aan dat de klimaatverandering extreme weersomstandigheden, zoals hitte, droogte en overstromingen doet toenemen. Delen van Ethiopië, Kenia, Somalië en Zuid-Soedan kregen eerder in 2023 nog te maken met de ergste droogte in veertig jaar.

Bekijk: Dodental blijft stijgen na overstromingen in Kenia

Videospeler inladen...

Meest gelezen