Thibaut De Smet rekende in de slotloop af met Michiel Stockman.© Bart Vandenbroucke

Duatlon

Thibaut De Smet maakt in Kruisem zijn favorietenrol waar: “Zware trainingsarbeid is niet voor niets geweest”

Kruisem / Waregem -

Thibaut De Smet was in Kruisem zonder meer de sterkste in de Ultron Duatlon. De Waregemnaar zorgde tijdens het fietsen samen met Michiel Stockman voor een onoverbrugbare kloof. In de slotloop toonde De Smet ook nog eens zijn loopkwaliteiten. Bij de vrouwen was er geen houden aan Jeanne Dupont, de regerende nationale kampioene uit Namen.

Willy Goossens

Er werd in Kruisem meteen hard van stapel gelopen. Bij de eerste wissel meldde zich een kopgroep van twaalf met daarbij de grote favorieten. De spanning was dan ook te snijden, ook al omdat de eerste vijf een ticket konden verdienen voor het EK dat midden juni in het Portugese Coïmbra plaatsvindt.

“Er werd inderdaad enorm snel gelopen”, vertelde De Smet na afloop. “Ik was al blij dat ik nog net bij de kopgroep kon aanpikken. Maar eens op de kasseien van de Huisepontweg ben ik aan het versnellen gegaan en niemand volgde. Enkel Michiel Stockman slaagde er nog in op de kloof te dichten. Uiteindelijk sloegen met ons twee een ruime kloof om de vier kilometer lange slotloop aan te pakken.”

Die slotloop was geen probleem meer voor De Smet, die nog een twintigtal seconden uitliep op zijn gezel. “Natuurlijk was ik enorm blij en verrast toen ik als winnaar over de eindstreep liep, maar ik kon me ook verheugen in het feit dat al die zware trainingsarbeid niet voor niets is geweest. Eind mei neem ik nog deel aan een wedstrijd van het Franse Grand Prix Circuit in Calais, maar daarna gaat alle aandacht uiteraard naar het EK.”

Angelo Vandecasteele heeft nog geen zekerheid over EK

Vincent Bierinckx pakte de derde plaats voor Luikenaar Nicolas Schyns. Angelo Vandecasteele was vijfde. Omdat nationaal kampioen Arnaud Dely al zijn selectie op zak heeft, blijft het nu afwachten of de atleet uit Waasmunster ook naar het EK mag. “Aan mijn wedstrijd zal het niet liggen. Ik zat bij het opdraaien van de eerste kasseistrook perfect in het wiel van de twee leiders. Maar omdat zij vertraagden en dan weer snel optrokken, kon ik dat manoeuvre niet volgen en verloor ik kostbare meters die me uiteindelijk fataal werden. Ik zette daarna nog de derde looptijd neer en kwam slechts enkele seconden te kort voor een zekere vierde plaats. Afwachten dus of ik er effectief bij zal zijn.”

Winnaar bij de beloften werd Stef Corthouts, een prestatie die ook met een EK-selectie verzilverd wordt. Cas Goos haalde het bij de beloften voor Yannis Devoldere. Bij de vrouwen nam nationaal kampioene Jeanne Dupont na de start het commando in handen. Bij de start van de fietsproef telde de duatlete uit Namen al een minuut voorsprong op Lisa Isebaert, zondag nog winnares van de duatlon in Tielt. In derde stelling volgde Camille Roman. Tegen de suprematie van Dupont viel weinig te beginnen. Isebaert kwam als tweede over de streep op zes minuten van de winnares. Roman, de belofte uit Aalter, bleef knap derde. Er kwamen 152 deelnemers aan de start.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER