Ryanairtopman Michael O’Leary steekt hand in eigen boezem: “Ik moet beter presteren”

© AFP

Ryanair-topman Michael O’Leary vindt dat hij zijn eigen prestaties moet verbeteren. Dat heeft hij woensdag gezegd, daags voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de lowcostmaatschappij.

O’Leary deed de uitspraak in reactie op vragen over een hack onlangs bij branchegenoot British Airways. “Ik ben momenteel niet meer in de positie om kritiek te hebben op anderen gezien mijn prestaties van de afgelopen twaalf maanden. Ik heb genoeg te doen bij Ryanair en ik moet overduidelijk aan mijn eigen prestaties werken.”

Ryanair ligt in meerdere landen in Europa in de clinch met vakbonden. Stakingen, hogere brandstoffenprijzen en toegenomen concurrentie lijken dit boekjaar te gaan zorgen voor de eerste winstdaling sinds 2014. Het cabinepersoneel van Ryanair heeft voor vrijdag 28 september een nieuwe stakingsactie aangekondigd in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. Ryanair wil dat die actie wordt afgeblazen.

Arbeidsrecht

Ook eurocommissaris Marianne Thyssen (Sociale Zaken) mengde zich woensdag in de kwestie. In verschillende media drong ze erop aan dat de Ierse budgetvlieger onmiddellijk overal het lokale arbeidsrecht gaat toepassen en niet wacht op de uitkomst van onderhandelingen met de vakbonden.

Nu regelt Ryanair veel personeelszaken nog via Ierse regelgeving, maar volgens Thyssen is dit niet toegestaan. Eerder kwam het Europese Hof van Justitie ook al eens tot die conclusie. Brussel heeft over deze kwestie evenwel niets te zeggen, het afdwingen van de toepassing van nationaal arbeidsrecht is aan de lidstaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen