Marinower wil via onderwijs strijden tegen drugsproblemen jeugd

De uitzending van Pano over drugsmaffia in Antwerpen, die dinsdag op Eén te zien was, zindert na op alle niveaus. Jongeren die normaal op school moeten zitten, raken verwikkeld in het ­Antwerpse drugsmilieu.

anro

Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) wil paal en perk stellen aan die praktijken en roept daarom alle onderwijs­instanties en -partners op om in januari samen te zitten om te bekijken wat zij kunnen doen aan de situatie.

“Onderwijs zal zeker niet alles oplossen. Laat staan alleen”, zegt schepen Marinower. “Maar ik nodig graag alle partners in het onderwijsveld uit om samen hiaten te zoeken en nog proactiever te werken. Als we onze krachten bundelen, staan we samen sterker.”

Minder vatbaar

Marinower wijst zelf op een aantal Antwerpse instanties die nu al proberen te verhinderen dat jongeren in een problematische situatie verzeilen. Bij VAGGA kunnen jongeren terecht met vragen over alcohol- en druggebruik.

Sinds 2008 is er ook een spijbelambtenaar. “Recente cijfers tonen aan dat het spijbelgedrag in Antwerpen dalende is”, weet schepen Marinower. “Ook het vroegtijdig schoolverlaten is in dalende lijn. Dat zorgt er mee voor dat we jongeren van straat halen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor het drugsmilieu en de vele gevaren die daaraan verbonden zijn.”

Maar de schepen wil nu dus een tandje bijsteken om de problematiek aan te pakken.