© SaRe

Fietsersbond wil screening van alle kruispunten in Antwerpen

“Het is de verantwoordelijkheid van de stad om de veiligheid van iedereen in het verkeer te garanderen. Ondanks het feit dat Antwerpen ‘wereldfietsstad’ wil worden, lijkt fietsveiligheid geen prioriteit te zijn. De sense of urgency lijkt volledig te ontbreken.”

Dat stelt de Fietsersbond na een dodelijk ongeval in Antwerpen dinsdagochtend waarbij een fietser om het leven kwam. Het is de derde fietsdode op twee weken tijd.

De Fietsersbond betuigt eerst en vooral zijn “medeleven aan de familie en vrienden van het slachtoffer”, zo heet het in een persmededeling dinsdagmiddag.

Daarnaast wijst de organisatie erop dat “de laatste dagen vanuit het middenveld en de academische wereld al verschillende oproepen gedaan werden om de fietsveiligheid van kruispunten gevoelig te verbeteren. Die oproep viel blijkbaar in dovemansoren, want de Antwerpse gemeenteraad besloot maandagavond om een ingediende motie om versneld werk te maken van conflictvrije kruispunten en het invoeren van venstertijden voor het vrachtverkeer op schoolroutes te verwerpen.

“Zeer verontwaardigd”

De Fietsersbond is daar “zeer verontwaardigd” over. Op korte termijn wil de organisatie een systematische screening en analyse van alle kruispunten in de stad, en een actieplan om kruispunten beter te beveiligen voor het fietsverkeer.

“Deze oproep wordt gedragen door de Fietsersbond Antwerpen, alle afdelingen van de Fietsersbond in de Antwerpse Zuidrand, Antwerpenize en OVK (Ouders van Verongelukte Kinderen)”, besluit het persbericht.

Het toenemende aantal ongevallen met fietsers laat de redactie van Gazet van Antwerpen niet onberoerd. Daarom vragen we u om gevaarlijke verkeerssituaties voor fietsers te melden in de provincie Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER