© atv

Coalitie van ngo’s sleept Israëlische rederij voor de rechter: “Illegale wapenhandel via Antwerpse haven”

Antwerpen -

Een coalitie van negen ngo’s, waaronder 11.11.11, Broederlijk Delen, Oxfam en Vredesactie, daagt het Israëlische scheepvaartbedrijf ZIM voor de rechter. De rederij vervoerde via de haven van Antwerpen zeker 246 ton munitie zonder vergunningen: een strafbare overtreding van het Wapenhandeldecreet, zo stellen de ngo’s.

Elien Van Wynsberghe

De strafklacht die de coalitie van ngo’s indient tegen de Israëlische rederij ZIM is het gevolg van een onderzoek van Vredesactie en de International Peace Information Service. Uit dat onderzoek blijkt dat ZIM tussen november 2022 en juli 2023 via de Antwerpse haven 246 ton munitie doorvoerde naar Israël.

Concreet gaat het over tien aanlopen van schepen die vanuit Hamburg eerst Antwerpen aandeden, om vervolgens via Le Havre naar Ashdod en Haifa in Israël te varen. “Voor geen enkele van die passages werd een doorvoervergunning aangevraagd. Had ZIM wel een aanvraag gedaan, zou het zo’n vergunning ook niet gekregen hebben”, licht Hans Lammerant van Vredesactie toe. “De Vlaamse overheid keurt namelijk geen uitvoer of doorvoer van wapens naar Israël goed als de eindgebruiker de Israëlische overheid is. Deze doorvoer is dus een strafbare overtreding van het Wapenhandeldecreet.”

Een schip van rederij ZIM.© Belga

Of het Israëlische leger de eindgebruiker van de getransporteerde munitie is, zal het strafonderzoek verder moeten uitwijzen. Maar de ngo’s achten die kans groot. “Er is een duidelijk risico dat deze munitie gebruikt zal worden bij oorlogsmisdaden.” Bovendien vrezen de ngo’s dat het aantal onvergunde transporten mogelijk nog veel hoger ligt, zo maakten ze duidelijk op een persconferentie in Lillo in de Antwerpse haven.

Krachtig signaal

Door als coalitie een strafklacht in te dienen, willen de ngo’s bewerkstelligen dat de inbreuken op het Wapenhandeldecreet worden bestraft. “Zo zenden we een krachtig signaal uit aan transporteurs van wapens dat illegale doorvoer vervolgd zal worden”, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “Dit moet een afschrikkingseffect creëren.”

“Kijk je naar de hefbomen die de internationale gemeenschap in handen heeft om tot een staakt-het-vuren te komen, dan vormt wapenhandel een belangrijke pijler in dit conflict. We moeten de wapenhandel naar alle strijdende partijen een halt toe roepen”

Els Hertogen

Directeur 11.11.11

Daarnaast roepen de mensenrechtenorganisaties de Belgische overheid op tot dringende actie. “Er is een wettelijk kader, maar dat wordt niet nageleefd. Kijk je naar de hefbomen die de internationale gemeenschap in handen heeft om tot een staakt-het-vuren te komen, dan vormt wapenhandel een belangrijke pijler in dit conflict. We moeten dus de wapenhandel naar alle strijdende partijen een halt toe roepen”, aldus Hertogen.

De organisaties pleiten bijgevolg voor een totale stopzetting van de import, export en doorvoer van wapens, en van alle militaire samenwerkingen met de Israëlische wapenindustrie.

Els Hertogen, directeur van 11.11.11.© Joris Herregods

Nakba

Dat de ngo’s hun strafklacht indienen op 15 mei, is overigens geen toeval. Die dag valt samen met de herdenking van 76 jaar ‘Nakba’ in 1948, toen meer dan 750.000 Palestijnen uit hun huizen werden verdreven uit wat vandaag Israël is en talloze bloedbaden werden aangericht.

“Het Palestijnse volk herdenkt de Nakba, terwijl Israël hen het recht op zelfbeschikking blijft ontzeggen”, zegt Dima Issa van Al-Haq Europe, een Palestijnse ngo die de strafklacht mee indiende. “De internationale gemeenschap heeft de macht om de mensenrechtenschendingen die op dit moment op grote schaal plaatsvinden, te stoppen”, besluiten de organisaties.

We contacteerden rederij ZIM meermaals voor een reactie, maar het bedrijf was niet bereikbaar voor commentaar.

LEES OOK. Ook Egypte heeft geen geduld meer met verbroken Israëlische beloften: “Geen van de garanties werd ingelost”

Hans Lammerant van Vredesactie.© Joris Herregods