De ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken hebben in het ziekenhuis van Banská Bystrica een laatste update gegeven.
Foto: AP

Liveblog - Slovaakse premier Robert Fico ondergaat "moeilijke operatie" na schietpartij en hij verkeert in levensgevaar

De Slovaakse premier Robert Fico is na een regeringsbijeenkomst in de stad Handlova neergeschoten. Na de vergadering schudde hij de handen van verschillende aanhangers. Er zijn vijf schoten afgevuurd en een verdachte is opgepakt. De 59-jarige Fico is in levensgevaar. "Het gaat om een heel moeilijke operatie en de komende uren zouden kritiek zijn", meldt correspondent Charlotte Waaijers vanuit Bratislava in VRT NWS Laat. 

Wat we al weten

  • De Slovaakse premier Robert Fico is bij een schietpartij in Handlova, een stadje op ongeveer 150 kilometer van de hoofdstad Bratislava geraakt in zijn buik. Sommige bronnen melden dat hij ook (minder levensbedreigend) geraakt is in een arm en een been.
  • Fico is met een helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gevlogen, waar hij nog steeds op de operatietafel ligt.
  • Volgens de Slovaakse regering balanceert Fico nog steeds tussen leven en dood.
  • De politie heeft een 71-jarige verdachte opgepakt. Er circuleert een video van de vermoedelijke dader waarin de man het beleid van Fico bekritiseert.
Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Fico ondergaat een heel moeilijke operatie en de komende uren zouden kritiek zijn"

In tegenstelling tot wat sommige media in Slovakije in de vooravond beweerden, is de toestand van de Slovaakse premier Fico niet stabiel. 

"Premier Fico ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de laatste berichten is de operatie nog steeds gaande. Er is gemeld dat het gaat om een heel moeilijke operatie. De komende uren zouden kritiek zijn", zegt correspondent Charlotte Waaijers in VRT NWS Laat.

Videospeler inladen...

Vermoedelijke dader kan zich niet vinden in het beleid van Fico

De Slovaakse media hebben een video van de vermoedelijke dader uitgezonden waarin de man laat zien dat hij tegen het beleid van de pro-Russische regering van Fico is.

"Het gaat onder meer om de plannen om een anti-corruptieafdeling in Slovakije op te schorten en de publieke omroep aan te pakken", meldt correspondent Charlotte Waaijers.

Videospeler inladen...

"Fico ligt nog steeds op operatietafel, hij is er ernstig aan toe"

De Slovaakse ministers van Defensie Robert Kalinák en Binnenlandse Zaken Matej Neumann hebben in het ziekenhuis van Banská Bystrica een laatste stand van zaken gegeven. "Premier Fico wordt nog steeds geopereerd en hij is er bijzonder ernstig aan toe", meldt Kalinák.

Volgens Neumann wijst alles op een politiek gemotiveerde aanslag. De minister van Binnenlandse Zaken bevestigde formeel dat er vijf schoten werden afgevuurd door de dader.

Videospeler inladen...

Straks persconferentie in ziekenhuis

In het ziekenhuis in Banská Bystrica wordt alles in gereedheid gebracht voor een persconferentie. Verschillende media zijn ter plaatse.

Jan Balliauw: "71-jarige verdachte had legaal wapen in zijn bezit"

Er is nog niet veel duidelijkheid over het mogelijke motief van de vermoedelijke dader. "Een Slovaakse nieuwssite heeft kunnen spreken met de zoon van de vermoedelijke dader. Die begrijpt het ook niet, zegt hij. Hij zegt dat zijn vader geen psychiatrische patiënt was en dat hij niet op de partij van Fico heeft gestemd. Zo zijn er veel Slovaken, dat is niet meteen een reden om een moordaanslag te plegen", legt Jan Balliauw uit in VRT NWS Journaal.

"We weten niet of het een politieke aanslag is geweest. Wat wel duidelijk is, is dat de aanslag de spanning in Slovakije enorm kan doen oplopen. Die was al heel hoog omdat Fico onder meer de publieke omroep wil hervormen. Daar is hevig tegen betoogd de voorbije weken."

Videospeler inladen...

Ooggetuige: "Het ging snel, het ene schot na het andere"

Videospeler inladen...

Fico al ruim twee uur geopereerd, melden Slovaakse media

Lokale media melden dat de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico al ruim twee uur wordt geopereerd. Eerder hadden de autoriteiten gezegd dat de regeringsleider levensgevaarlijk gewond was geraakt bij de aanslag.

Over het motief van de dader, die meteen werd overmeesterd, is nog niets naar buiten gekomen. De schutter zou een 71-jarige werknemer van een particulier beveiligingsbedrijf zijn geweest. Hij zou ook een poëziebundel geschreven hebben.

Bekijk: De schietpartij is gefilmd door omstaanders

Videospeler inladen...

Russische president Poetin: "Afschuwelijke misdaad"

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telegramboodschap aan de Slovaakse president  Zuzana Caputová de schietpartij veroordeeld. "Er is geen enkele rechtvaardiging voor deze afschuwelijke misdaad", schrijft Poetin. 

Meest gelezen