© Joris Herregods

Kristof Joos nieuwe burgemeester van Bornem, CD&V na 74 jaar naar oppositie verwezen

De kogel is door de kerk. Kristof Joos (40) van de N-VA is de nieuwe burgemeester van Bornem. Na bijna een week onderhandelen vonden de N-VA en IEDEREENBORNEM een akkoord. Een historisch akkoord, want de voorbije 74 jaar was het altijd de CD&V die de burgemeester leverde. Voor die partij wacht nu zes jaar oppositie.

Theo Derkinderen, G

CD&V en IEDEREENBORNEM haalden afgelopen zondag allebei tien zetels. Om een meerderheid te halen moest één van de partijen een coalitie aangaan met de N-VA. “Er is een hele week intens onderhandeld. Zowel met IEDEREENBORNEM als met de CD&V. Maar het was voor ons belangrijk dat iedereen op dezelfde lijn zat. Met veertien zetels hebben we immers maar een krappe meerderheid”, reageert toekomstig burgemeester Kristof Joos. “Uiteindelijk is het een huwelijk tussen onze partij en IEDEREENBORNEM geworden. Omdat onze programmapunten op sommige vlakken gelijklopend zijn en mekaar aanvullen op andere vlakken. Bovendien heeft de kiezer afgelopen zondag een krachtig signaal gegeven. Niet alleen de huidige burgemeester speelde veel voorkeurstemmen kwijt, ook de meeste schepenen verloren heel wat voorkeurstemmen.”

Kristof Joos wordt dus vanaf 1 januari de nieuwe burgemeester van Bornem. De nieuwe schepenen worden Elke Cuyt, Jurgen De Maeyer, Stefaan De Landtsheer en Nicole Van Praet namens IEDEREENBORNEM en Saadet Gülhan voor de N-VA.

© Joris Herregods

Strekkingen

Dat IEDEREENBORNEM een lijst met politici van Groen, sp.a, B!Democratisch en Beter Bornem is, schept volgens de nieuwe coalitie alleen maar voordelen. “Het is net een voordeel dat je een gemeente kan besturen met mensen van verschillende strekkingen. Zo is eigenlijk de hele gemeente in de meerderheid vertegenwoordigd. Akkoord, er zullen discussies zijn, maar het belangrijkste is dat we onder één grote vlag naar buiten komen, die van IEDEREENBORNEM”, gaat Jurgen De Maeyer verder. “Ik was ook kandidaat-burgemeester, dat klopt. Maar na de besprekingen van de voorbije week, sta ik volledig achter Kristof Joos. Hij is uiteindelijk de man met al heel wat ervaring in de politiek. Hij verdient het om de sjerp te dragen.”

Een andere optie die op tafel lag, was een ruime meerderheid tussen CD&V en IEDEREENBORNEM. “We hebben contact gehad met de voorzitter van de CD&V, maar nadien bleef het stil. Daarom zijn we vol gegaan voor een coalitie met N-VA”, klinkt het nog bij Jurgen De Maeyer.

© JHS

Winkelcentrum

De nieuwe meerderheid gaat de komende weken werk maken van de uitstippeling van haar beleid. “De prioriteiten liggen vast: ruimtelijke ordening, lokale economie en mobiliteit”, aldus nog Joos. “Eén van de hete hangijzers is het winkelcentrum van Bornem. We willen in de eerste plaats met de handelaars en bewoners gaan samenzitten om te bekijken hoe we onze winkelstraat kunnen verfraaien. Het doorgaand verkeer zou uit het centrum moeten geweerd worden. Bijvoorbeeld door de Puursesteenweg te promoten, zodat de verkeersdruk in de Boomstraat naar beneden wordt gehaald. Ook de bouw van appartementen in Bornem moet aan strikte regels worden onderworpen. Daarnaast bekijken we ook waar er extra parkeermogelijkheden kunnen worden gecreëerd vlak bij het centrum.”

Het nieuwe beleid wil ook de bevolking inspraakmogelijkheden geven. “We denken aan dorpsraden. Als die mensen suggesties hebben voor hun leefomgeving, kunnen ze die aan ons overmaken. En liggen er belangrijke dossiers op tafel, dan willen we die eerst bespreken met zo’n dorpsraad”, aldus nog Joos.

De toekomstige burgemeester wil zijn nieuwe functie fulltime uitoefenen. Momenteel is hij nog werkzaam in de financiële sector.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER