© Dirk Vertommen

Steeds meer gevaarlijke spullen in vuilniszak: “Een collega kreeg zelfs zuur over zich heen”

Stop niets gevaarlijk in uw vuilniszak en maak hem niet te zwaar. De mensen die hem ophalen kunnen er zich ernstig aan verwonden. De Mechelse afvalintercommunale vraagt burgers om voorzichtig te zijn, want dit jaar raakten al elf ophalers gewond.

Sven Van Haezendonck

Het heeft geen naam wat mensen ­allemaal in hun vuilniszak stoppen. Courant zijn messen of scharen. “Die steken er vaak gewoon uit. Glasscherven en kapotte stukken servies komen ook voor”, vertelt afvalophaler Hugo Stessens. Zijn collega Max Eyskens is als de dood voor een prik van een ­injectienaald. “Dat is miserie. Je weet nooit waarvoor die zijn gebruikt en je moet dan sowieso naar het ziekenhuis voor een controle”, zegt hij.

Nochtans zijn naaldcontainers gratis te verkrijgen in het containerpark, maar snij- en prikincidenten blijven voor Ivarem een zorg. “Vorig jaar raakten dertien van onze mensen ­gewond, dit jaar al elf”, zegt woordvoerster Marijke Herinckx. Bijgevolg lanceert de intercommunale dit jaar tijdens de Week van de Afvalophaler en de Recyclageparkwachter de campagne Respect zit in de kleine dingen.

Die kleine dingen kunnen echt heel gevaarlijk zijn. “Onlangs kreeg een collega zelfs zuur over zich heen dat door het persen van het afval uit de vrachtwagen spoot. Het brandde gaten in zijn T-shirt”, legt Hugo Stessens uit. Ook hier is de regel eenvoudig: klein gevaarlijk afval hoort niet thuis in het restafval en moet u naar het containerpark brengen.

Te zwaar

Nog zo’n aandachtspunt is het gewicht van de vuilniszak of het papier en karton dat inwoners aanbieden. Dat mag maximum 15 kilogram ­wegen. “Voor onze mensen is dat een wereld van verschil. Op een dag tillen onze ophalers elk gemiddeld duizend zakken. Dat is zo’n 8.000 tot 10.000 kilogram per dag per persoon. In hun geval maakt het wel degelijk een verschil of een zak nu 15 of meer dan 20 kilo weegt. Bij zo’n zware zwakken lukt het na de zoveelste gewoon niet meer. Al krijgen ze dan vaak nog commentaar”, legt Marijke Herinckx uit.

Het gevolg is dat de afvalophalers ­fysieke problemen krijgen met hun schouders of hun rug. De ophalers mogen in principe te zware zakken ­laten staan. “Vooral in dichtbevolkte buurten in het centrum en in wijken als Nekkerspoel en Arsenaal zijn dat er soms tot honderd per dag”, zegt Hugo Stessens. De afvalophaler is ervan overtuigd dat het zeker niet altijd slechte wil is. “Vaak is het ook onwetendheid van de burger”, klinkt het. Zijn collega Max verwijst naar de ­situatie in Antwerpen. “Daar mogen zakken niet meer dan 7,5 kilo wegen. Vooral pampers en kattenbakvulling maken de zakken soms loodzwaar”, stelt hij.

In Diftar-gemeenten met afvalcontainers stellen al deze problemen zich minder. Al hebben ze ook daar een vraag voor de inwoners die hun afval afleveren. “Plaats de container met het handvat naar de straatkant. Dat maakt het voor ons veel gemakkelijker om ze op te pikken”, licht Eyskens toe. Een teken van appreciatie voor de ­afvalophalers en parkwachters hun werk is deze week overigens meer dan welkom. “Het is het ideale moment om te tonen dat je hun werk apprecieert. Met een opgestoken hand, een dikke duim, een glimlach of een vriendelijk briefje op de huisvuilzak of afvalbak, het doet altijd plezier”, zegt Marijke Herinckx nog.

Tips om uw afval correct af te leveren

  • Zet uw afval voor 7u ’s morgens buiten of al de avond voordien.
  • Vuilniszakken en papier en karton mogen ­maximaal 15 kilogram wegen.
  • Let op met scherpe voorwerpen en naalden.
  • Bind uw vuilniszak goed dicht, maar laat bovenaan een strop zitten van minstens 10 centimeter.
  • Plaats geen afval op het deksel van de Diftar-container.
  • Bind ­papier en karton samen of stop het in een gesloten kartonnen doos.

www.houhetnet.be