Twee weken geleden, op 19 april, bereikte de cacaoprijs nog een hoogtepunt van meer dan 12.000 dollar voor een ton. Een bizarre hoogte, want in de afgelopen decennia lagen prijzen niet boven de 4.000 dollar.
Zulke hoge cacaoprijzen leidden ook tot duurdere chocolade voor Nederlandse consumenten. Zelfs de paaschocolade in maart was fors duurder door de hoge cacaoprijzen.
De stijging van de marktprijzen kwam vooral door enkele misoogsten in Ivoorkust en Ghana, extreem weer en sluiting van enkele belangrijke fabrieken. De angst voor een langdurig gebrek aan cacao maakte dat de prijs voor lange termijncontracten maar bleef oplopen. Handelaren probeerden zoveel cacao als mogelijk binnen te halen en dat dreef de prijs ver op.
Regen biedt hoop voor oogsten
Nu zakt de angst voor een cacaogebrek weer wat in. Dat komt deels doordat er een periode van meer regen is aangebroken in de West-Afrikaanse cacaoproducerende landen. Ook hebben Ivoorkust en Ghana geprobeerd om de prijs die boeren krijgen te verhogen. Die zouden daardoor ook meer cacao produceren.
Maar het is vooral ook een bubbel die barst. Handelaren hebben volgens analisten mede door de geëxplodeerde cacaoprijzen aankopen wat uitgesteld. Hierdoor zakt de prijs weer wat in.
Dat was in de afgelopen weken al enigszins te zien. Maar in de afgelopen drie dagen ging er opeens meer dan 3.000 dollar van de marktprijs af. Inmiddels is de cacaoprijs "nog maar" 8.135 euro per ton. Dat is wel nog veel meer dan in de afgelopen jaren.