Luister naar

Stap richting hoogwaardige textielrecycling

Nieuws
De Fiber Sort Machine, die op basis van infrarood textielmaterialen herkent, is sinds woensdag operationeel. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber opende de innovatie.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
donderdag 15 maart 2018 om 03:00
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) bekijkt de Fiber Sort Machine.
Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) bekijkt de Fiber Sort Machine. nd

Wormerveer

‘Deze Fiber Sort Machine zal zich niet voor de gek laten houden door een label’, zei Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber woensdag tijdens haar speech. Kledingetiketten blijken lang niet altijd de waarheid te vermelden als het gaat om de samenstelling van het materiaal. Dat is problematisch voor bedrijven die niet-herdraagbaar textiel op een hoogwaardige manier willen recyclen door er nieuwe stoffen van te maken. De techniek die daarvoor wordt gebruikt, vervezelen, kan namelijk alleen worden toegepast op kleding die voor honderd procent uit hetzelfde materiaal bestaat. De Fiber Sort Machine toont met behulp van infrarood aan hoe kledingstukken precies zijn samengesteld.

Vorig jaar werden er al proeven gedraaid met de sorteermachine. Sinds 2009 werken de organisaties Wieland Textiles, Valvan Baling Systems, Worn Again, Procotex, Circle Economy en Leger des Heils ReShare samen aan de ontwikkeling van de innovatie. Zij werden ondersteund met een INTERREG-subsidie van de Europese Unie.

Dat de machine nu operationeel is, noemt Jolande Uringa van Leger des Heils ReShare een doorbraak. ‘Geen enkele textielinzamelaar had al een machine die de niet-draagbare textiel

kan terugbrengen tot pure grondstof.’ Uringa hoopt dat de Fiber Sort Machine op termijn op meerdere locaties actief wordt. ‘De machine moet worden doorontwikkeld als het gaat om snelheid en samengestelde grondstoffen. Nat en zeer vuil textiel kan hij helaas niet verwerken.’

laagwaardige recycling

Carla Dik-Faber is nauw betrokken bij het project. In 2015 probeerde ze zonder succes de aanloopkosten, een half miljoen, gefinancierd te krijgen door de Nederlandse overheid.

Zo’n veertig procent van alle ingezamelde textiel is ongeschikt om opnieuw te dragen. Die tweedehandskleding wordt momenteel vaak laagwaardig gerecycled tot poetslappen of isolatiemateriaal. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.