VOORBESCHOUWING RIT 9. Krijgen we na de langste rit een derde spurt? Of laten ze het opnieuw liggen zoals in Lucca?

Dit is de laatste klus voor de rustdag van maandag in de Giro. Krijgen we voor de derde keer een massaspurt, of zijn de vluchters net zoals in Lucca in het voordeel? Een sprinter die in de finale niet razendsnel een heuvel op kan, is gezien. Een puncher heeft in de tricky finale meer kans.

Hugo Coorevits

Kort:

Start: om 12.00 uur

Aankomst: om 17.15 uur

Afstand: 214 km (defilé van 7,9 km)

Het parcours:

Als afsluiter van de eerste week krijgen de renners meteen de langste rit voorgeschoteld. Met amper 1409 hoogtemeters lijkt dat één van de eenvoudiger opdrachten, maar schijn bedriegt. Dit komt na de mini-Strade Bianche, de tijdrit die voor velen een snipperdag is, maar anderzijds na de zware bergrit van zaterdag.

De renners kunnen zich zo’n slordige 180 kilometer inrijden over hoofdzakelijk rechte wegen, maar daarna begint het pas.

Met de Monte di Procida ligt er na 181 km een colletje van vierde categorie. Dat is op iets minder dan 32 km van de finish, maar daarna krijgen we met Pozzuoli een knikje dat geen punten oplevert en vervolgens met Coriglio nog eens zo’n zware molshoop. Waar die laatste heuvel zich bevindt, moet je gissen, want dat is niet precies aangeduid in het roadbook van de Giro.

Onze sterren:

Napels zien en sterven? Het kan helaas een variant van deze onsterfelijke quote worden voor een aantal sprinters genre Tim Merlier. Wordt het een massaspurt, dan moeten we eerder kijken naar het type Kaden Goves die de afgelopen dagen al uitvoerig bewees hoe goed hij klimt. De piccolo’s van deze wereld kunnen het de sprintersploegen moeilijk maken? Waarom? Omdat het zou kunnen dat ploegen als Soudal Quick-Step of Lidl-Trek dan al hun sprinter kwijt zijn, zodat er minder helpende handen zullen zijn. Voor hetzelfde geld blijft de vlucht voorop. Of slaat een puncher à la Alaphilippe of Plapp opnieuw diep in de finale toe.

*** Kaden Groves

** Caleb Ewan, Madis Mihkels

* Julian Alaphilippe, Filippo Ganna, Matteo Trentin

© AFP

Dit zijn de sleutelmomenten:

De laatste veertig kilometer gaat het quasi doorlopend op en af, met vier korte klimmetjes. De laatste helling is die naar de villawijk van Posilippo die toch nog 3,2 kilometer lang is en waarbij het gemiddeld 4,4 procent stijgt. Daarna is het nog zeven kilometer tot de streep. We krijgen een bochtige finale over smalle wegen, plomp naar beneden, het centrum van de havenstad in. De laatste drie kilometer zijn zo plat als een vijg, maar als uitsmijter is er op 1000 meter van de streep nog een U-bocht op de Via Caraccioli. Met negen meter is de tarmac alvast breed genoeg.

Dit moet u nog weten:

* Thomas De Gendt is de jongste winnaar in Napels. Twee jaar geleden won hij er vanuit een ontsnapping waarin ook zijn ploegmaat Harm Vanhoucke zat.

* Napels is voor de 46ste keer sinds het begin van de Giro d’Italia erbij. Zo won Mads Pedersen er in 2022 een sprint vóór Jonathan Milan. Ook Mark Cavendish won er al, net als onze Rik Van Steenbergen in lang vervlogen tijden.

* Het wordt opnieuw een zonnige dag. De Ronde van Italië kent dus een leuke eerste week waarin het amper regende. Op dat vlak mogen de renners niet klagen.

* De rustdag wordt op maandag in Pompei gehouden. Daar trekt de tweede Giro-week zich op dinsdag ook op gang met alweer een pittige bergrit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen