Lekker nieuws: soulfood van Nobi, cocktails zonder tierlantijntjes van Tango en twee nieuwe ijssalons van Mitico

Culinair Antwerpen is altijd in beweging. We geven je elke week enkele lekkere tips.

Michel Van der Auwera

Nobi: foodbar én ‘feelgoodbar’

Verse sashimi bij Nobi.© Michel Van der Auwera

Op de De Keyserlei, onderin de Antwerp Tower, is een eerste foodbar-restaurant van Nobi geopend. In dat vernieuwend concept gaan mentale en fysieke gezondheid hand in hand met hoogstaande gastronomie. De gerechten bij Nobi worden dagelijks ambachtelijk bereid met verse ingrediënten. Artisanale yoghurt rechtstreeks van de boerderij, versgeperste fruit- en groentesapjes, flatbreads, salad- en pokébowls en sushi.

De Aziatische invloed vind je in verschillende gerechten terug. Behalve sushi kan je ook kiezen voor kraakverse sashimi (4 stuks/6,50 euro) of yakitori-spiesjes (3 stuks/7,50 euro) aan democratische prijzen.

Op de tafels liggen servetten en kaartjes met inspirerende spreuken, een kwinkslag of een compliment. Zo is de foodbar meteen ook een ‘feelgoodbar’.

De Keyserlei 3A, 2018 Antwerpen, nobi.com

Tango: no-nonsense buurtbar

Aram en Sebastien van buurtbar Tango.© Tango

De Sint-Paulusplaats is in korte tijd uitgegroeid tot een nieuwe trendy plek in Antwerpen. De afgelopen jaren zijn er heel wat hippe zaken bijgekomen. De verscheidenheid is een extra troef.

De nieuwste aanwinst heet Tango, volgens uitbater Aram “een bar met de laagdrempeligheid van een café”. De klemtoon ligt op cocktails. “Maar je kunt hier evengoed terecht voor een ‘boerke’ van ’t vat’”, zegt mede-uitbater Sebastien. Met de cocktails gaat het duo terug naar de essentie. Een gin-tonic heeft hier geen tierlantijntjes of toegevoegde aroma’s: hij wordt gewoon ijskoud geserveerd, met een goeie bubbel en in huis gemaakte tonic.

De zondagen worden speciaal. “Dan gaan we voor het ‘lazy sunday-gevoel’, relaxed en no-nonsense.” Met cocktails als een Michelada (Mexicaanse cocktail met bier, tomaten- en limoensap), een ‘Old-Fashioned’ op basis van whisky of een Bloody Mary. “De ideale remedie tegen een kater”, lachen de twee.

Sint-Paulusplaats 26, 2000 Antwerpen, tangoantwerp.com

Mitico: ijssalons in Antwerpen én Mortsel

Julien Limbach en Katrien van Goethem.© Mitico

Julien Limbach, in 2021 uitgeroepen tot beste ijsbereider van het land, heeft twee ijssalons geopend. Er is een Mitico op de Oever in Antwerpen, en eentje in Mortsel. Aan de Oever kan je ook een wijntje komen drinken of van een apero genieten op het zonnige terras.

Julien maakt eigen recepten met hazelnoot uit Piemonte en pistache uit Sicilië. Vanille, passievruchten en chocolade komen dan weer uit Ecuador, het land waar de roots van zijn vrouw Katrien liggen. Daar komt ook de morocho vandaan, een maïspudding met kaneel.

Een andere specialiteit is de Affogato, vanille-ijs met espressokoffie en een topping naar keuze. Voor die koffie werkt Mitico samen met het Antwerpse Andy Roasters. In het aanbod voorts nog sorbet en vegan en lactosevrije gelato. Uiteraard is de smaak waarmee hij won in 2021, porcini, oliva nera & pistacchio, ook te proeven. Laat de warme dagen maar komen!

Oever 28 in Antwerpen, en Statielei 6 in Mortsel, Instagram: mitico.gelato