Amper anderhalf jaar geleden sloot de populaire vestiging onder luid protest, maar nu is Albert Heijn terug in Leuven

© jph

Albert Heijn komt terug naar Leuven. Amper anderhalf jaar na de sluiting van de Albert Heijn-winkel aan het Engels Plein, ziet het ernaar uit dat de populaire supermarkt opnieuw de deuren zal opendoen in Leuven, maar dan wel op een nieuwe locatie in het centrum van de stad.

Julie Putseys en Hannelore Smitz

De winkel zou komen achter het vroegere Shoppingcenter in de Diestsestraat. Daar opende eerder al schoenenwinkel VanHaren. De eigenaar heeft nu een vergunningsaanvraag gedaan voor de sloop van een soort loods achteraan het gebouw, en de heropbouw in de vorm van drie winkelpanden.

“Daar zou inderdaad een Albert Heijn komen”, bevestigt schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V). “Eerst was er sprake van een ‘compacte vestiging’, maar hij zou nu toch 1.250 vierkante meter groot zijn. Die aan het Engels Plein was 1.400 vierkante meter, dus deze nieuwe vestiging noem ik niet bepaald klein.”

Vluggertje

Over de precieze timing van de opening is nog niets duidelijk. Het openbaar onderzoek is afgelopen en het dossier zou begin november op het schepencollege komen. “Hoe snel het daarna gaat, weet ik niet”, aldus Vanderheiden. De woordvoerder van Albert Heijn wil voorlopig niet reageren.

Het zal de tweede keer zijn dat Albert Heijn in Leuven neerstrijkt. De eerste keer was echter een vluggertje: de zaak op het Engels Plein moest in april 2017 al na twee jaar de deuren sluiten van de Belgische mededingingsautoriteit (BAM). “De winkel moest toen verkocht worden om de fusie van Ahold en Delhaize te laten doorgaan”, verklaart Albert Heijn-woordvoerder Sally Herygers. Maar nu de fusie rond is, zou de mededingingsautoriteit er niet meer moeilijk over doen.

Veel protest

Bij de sluiting was toen veel protest bij omwonenden en medewerkers. De petitie ‘Albert Heijn Leuven moet blijven’ werd bijna 3.000 keer ondertekend. Het protest mocht toen niet baten – de sluiting ging door – maar de vroegere werknemers konden wel in de Lidl terecht, die de plaats innam van Albert Heijn op het Engels Plein.

De Facebookgroep ‘Breng de Albert Heijn terug’ hield de ambitie om een nieuwe Albert Heijn in Leuven te realiseren levende. De oprichters zijn opgetogen wanneer ze vernemen dat er nu toch een nieuwe winkel komt. “Dit is zeer goed nieuws”, klinkt het bij Evita Verbiest uit Wezemaal en Hannah Vincent uit Leuven, de twee oprichters van de groep. “Het is een zeer aangename winkel waar voor elk wat wils is, producten die je niet kunt vinden in andere winkels.” De locatie vinden ze ook top, maar dat boeit hen minder. “Zolang er maar een Albert Heijn komt.”

Ook schepen Vanderheiden is bijzonder tevreden dat de Albert Heijn zou terugkeren naar Leuven. “Toen de vorige moest sluiten, heb ik me daar heel hard tegen verzet bij de mededingingsautoriteit. Nu de fusie rond is, zou daar geen probleem meer mogen zijn. En dat is goed nieuws, want Albert Heijn was ontzettend populair en een terugkeer zou heel wat Leuvense shoppers tevreden stellen.”