Direct naar artikelinhoud
NieuwsCrisis Midden-Oosten

VUB wil samenwerkingsproject met twee Israëlische instellingen stopzetten

Pro-Palestijns protest op de VUB, 08/05/2024.Beeld Photo News

Na een negatieve evaluatie wil de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haar samenwerking stopzetten in een wetenschappelijk onderzoek over Artificiële Intelligentie (AI) waaraan ook twee Israëlische partners deelnemen. Dat meldt de VUB woensdagmiddag.

De VUB liet dinsdag weten dat ze meer transparantie wil bieden over de lopende samenwerkingen met Israëlische universitaire instellingen of bedrijven. Die beslissing kwam er na de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnse extremistische organisatie Hamas in de Gazastrook. De universiteit wil zo alle lopende onderzoeksprojecten waarin een Israëlische partner is betrokken onderwerpen aan een grondige screening en wil project per project beslissen over haar samenwerkingen met instellingen in Israël. In het totaal gaat het om zeven projecten.

De (VUB) wil naar eigen zeggen hiermee volledige transparantie bieden over haar lopende samenwerkingsprojecten binnen het Europese Horizon-programma, waarmee de Europese Unie onderzoek financiert, en waaraan ook Israëlische instellingen kunnen deelnemen. Aan deze internationale projecten nemen, naast de Israëlische instelling en de VUB, ook tientallen tot soms meer dan honderd partners deel.

“Geen enkele van deze projecten heeft een band met militaire toepassingen”, benadrukt Peter Van Rompaey van de VUB. “Toch worden ze nu grondig geëvalueerd in het licht van de onaanvaardbare escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.”

Van de lopende projecten rondt de VUB er drie op korte termijn af. Drie andere projecten hebben een langere looptijd. Het gaat om twee medische onderzoeksprojecten over borstkankerscreening en patiëntenzorg en één project over wetgeving tegen kindermisbruik.

Ten slotte is er nog een project over Artificiële Intelligentie (AI). Dat laatste project kreeg een negatief advies van de ethische commissie en de VUB gaat in overleg met de financierende Europese Commissie om uit het project te stappen.
De universiteit benadrukt dat ze geen enkele bilaterale samenwerking heeft met Israël.

De VUB wijst er ook nog op dat ze haar samenwerkingsverbanden met Palestijnse instellingen voortzet. "We willen bijdragen tot de heropbouw van het hoger onderwijs in Palestina, zodra dit mogelijk is", aldus Van Rompaey.