Luister naar

Linkse oppositie blijft ontevreden over Siriz

Nieuws
De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil dat Siriz geen subsidie krijgt zolang die organisatie is verbonden aan de VBOK. Maar een ­Kamermeerderheid staat achter het oordeel van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), dat Siriz aan de nieuwe eisen voldoet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
donderdag 18 april 2019 om 20:47
Lilianne Ploumen
Lilianne Ploumen anp / Piroschka van de Wouw

Den Haag

Dat bleek donderdagmiddag bij een debat over de hulpverlening aan onbedoeld zwangere vrouwen.

Volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen blijft de verwevenheid van Siriz met de VBOK (Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind) ‘problematisch’. Zij vroeg Blokhuis een eventuele subsidie aan Siriz pas toe te kennen als er – komend najaar – duidelijkheid is over de toekomst van Siriz en VBOK samen.

Maar volgens de staatssecretaris is het aan ontvangers van subsidie zelf, hoe zij zich organiseren. ‘Ook met inachtneming van de verbondenheid met de VBOK, zie ik niet waarom Siriz niet zou voldoen aan de criteria.’

Breder in de Haagse politiek leeft de vrees dat Siriz, vanuit haar christelijke uitgangspunten, vrouwen van abortus wil afhouden. In december heeft de Kamer vastgelegd dat gesubsidieerde keuzehulporganisaties zich niet mogen beperken tot één oplossingsrichting, ook niet in hun publieke uitingen. Als gevolg daarvan is Siriz – net als de VBOK – uit het Platform Zorg voor Leven gestapt en doet de organisatie ook niet meer meer aan bijvoorbeeld de Mars voor het Leven. Kamerleden van coalitiepartijen lijken tevreden met de manier waarop ChristenUnie-bewindsman Blokhuis de zaak nu heeft geregeld. D66-Kamerlid Pia Dijkstra zei een nieuwe motie van haar PvdA-collega Ploumen niet te zullen steunen. Ploumen gaat opnieuw aan de Kamer voorleggen dat Siriz geen subsidie mag krijgen, vanwege de verbondenheid met de VBOK. VVD-Kamerlid Ockje Tellegen zei het goed te vinden dat Siriz de politieke signalen serieus heeft genomen, en geeft Siriz ‘het voordeel van de twijfel’.

Maar net als de PvdA vinden ook GroenLinks en SP dat er geen sprake is van onafhankelijke hulp. ‘Als keuzehulp door de overheid wordt gefinancierd, moet zeker zijn dat organisaties niet hun eigen belang boven dat van de vrouw stellen’, zei GroenLinkser Lisa Westerveld.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik sprak de hoop uit dat nu juist méér vrouwen de weg naar keuzehulpverlening zullen vinden, nu drie organisaties subsidie gaan krijgen voor keuzehulp. SGP’er Kees van der Staaij vroeg zich af wat er overblijft van de uitingsvrijheid van maatschappelijke organisaties als Siriz en VBOK. ‘Je zou bijna denken dat de VBOK een criminele motorbende is.’

Staatssecretaris Blokhuis zei dat Siriz zich wel mag blijven uitspreken over de beschermwaardigheid van ongeboren leven, maar bijvoorbeeld niet mag zeggen: ‘Abortus is fout’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.