Direct naar artikelinhoud
Sri LankaUpdate

President Sri Lanka vervangt legertop na aanslagen

De president van Sri Lanka Maithripala SirisenaBeeld AFP

De president van Sri Lanka, Maithripala Sirisena, zal binnen een dag de legertop vervangen. Volgens de president hebben de hoogste militairen gefaald in het voorkomen van de zelfmoordaanslagen die meer dan driehonderd mensen het leven hebben gekost, ondanks het feit dat ze vooraf informatie hadden over de aanslagen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen werd vandaag opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De beweging deed dat via het eigen persbureau Amaq, maar gaf geen bewijzen. Intussen zijn in Sri Lanka 40 mensen opgepakt, een aantal verdachten zijn nog voortvluchtig.

“De daders van de aanslagen eergisteren die inwoners van landen van de (anti-IS-)coalitie en christenen in Sri Lanka viseerden, zijn strijders van IS”, klinkt het in de mededeling. Wat later publiceerde IS ook een foto waarop volgens de terreurorganisatie de daders van de aanslagen te zien zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

 In de afgelopen jaren heeft IS diverse aanslagen opgeëist, waaronder in Europa, zonder bewijs te leveren dat strijders van de groep inderdaad verantwoordelijk waren. Geen enkele organisatie had tot dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen op de drie kerken en vier hotels.

Twitter bericht wordt geladen...

De Sri Lankaanse autoriteiten denken dat de radicaal-islamitische National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen zit. Die zou wel hulp vanuit het buitenland hebben gehad. Volgens staatssecretaris voor Defensie Ruwan Wijewardene waren de aanslagen een vergelding voor de bloedbaden in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Daarop wijzen de eerste elementen van het onderzoek.

Nog verdachten voortvluchtig

Er zijn intussen veertig personen opgepakt. Onder hen ook een Syrische man. De politie kwam de Syriër op het spoor na ondervraging van de andere verdachten. De autoriteiten zeggen dat inmiddels alle zeven aanslagplegers zijn geïdentificeerd. Premier Wickremesinghe zei dat een deel van hen de afgelopen tijd in het buitenland is geweest . Hij noemde geen landen.

Er zijn volgens Wickremesinghe nog een aantal verdachten voortvluchtig. Enkelen van hen zijn in het bezit van springstoffen,

Volgens de premier was een vierde hotel ook het doelwit, maar deze aanslag mislukte. Hij waarschuwde dat er nog meer militanten zijn die aanslagen zouden willen plegen. Sri Lanka heeft om buitenlandse hulp gevraagd bij het opsporen van het internationale terreurnetwerk, dat niet bij naam is genoemd, dat betrokken zou zijn bij de aanslagen. In heel het land werd dinsdag, tijdens een nationale rouwdag, drie minuten stilgestaan bij de honderden slachtoffers. Het dodental staat nu op 321, onder wie 45 kinderen. Er zijn 500 gewonden. 

Nog verdachten voortvluchtig
Beeld AFP