Truienaar wil vrouw vermoorden en uit het leven stappen: 3 jaar cel gevorderd

Sint-Truiden -

Eerst probeerde een depressieve Truienaar zijn vrouw met een brandblusser te vermoorden om dan te hopen dat de politie hem dood zou schieten. Vandaag vormt de vijftiger nog altijd een koppel met het slachtoffer. Het parket vorderde vrijdag drie jaar cel voorwaardelijk voor hem.

Geert Houben

Op 14 juni vorig jaar speelden de feiten zich af. Het koppel woonde samen in een huis in Sint-Truiden en ze leefden daar vrij geïsoleerd. Doordat ze weinig familie en vrienden hadden, waren de man en vrouw vooral op elkaar aangewezen. Hun kleine cocon stond echter op barsten. Er was sprake van depressies en er waren pogingen geweest om professionele hulp te zoeken. Dat mislukte en in de zomer liep het compleet uit de hand. De man wilde uit het leven stappen, maar dat kon enkel als hij niemand zou achterlaten.

Hevig bloedend

Uit het niets begon de man op die bewuste dag op zijn vrouw haar hoofd te slaan met een brandblusser. Nadien probeerde hij haar te wurgen. Toen hij terug bij zinnen kwam en nadat de vrouw hem moeizaam smeekte te stoppen, hield de dader ermee op. Hevig bloedend werd het slachtoffer met de ziekenwagen afgevoerd. De politie van Sint-Truiden kwam ter plaatse voor een oproep van intrafamiliaal geweld. Toch was er nog steeds sprake van kortsluiting bij de man. Hij daagde op met een – ongeladen - vuurwapen. Na meerdere keren aandringen om het te laten vallen, konden de agenten hem overmeesteren. De man bleef zijn armen opspannen en bewoog niet meer. Uiteindelijk moesten de agenten hem opheffen voor hem naar de combi te brengen.

Psychiatrische instelling

De Truienaar verbleef twee maanden in de cel om dan te verhuizen naar de psychiatrische instelling van Asster in Sint-Truiden. Vrijdag was in de rechtbank te horen dat de man al geruime tijd depressief was. Ook was zijn gedrag compleet gewijzigd na een hersenbloeding. Aan de speurders biechtte hij zijn wil om uit het leven te stappen op en dat hij zijn vrouw niet alleen wou achterlaten. Een tv-fragment over een gelijkaardige situatie had hem getriggerd om over te gaan tot actie. Door met een vuurwapen naar de politie te zwaaien, hoopte hij op een reactie en dat ze hem alsnog zouden doden. “Ik vorder drie jaar cel met probatie-uitstel. Dit moet een aansporing zijn om zijn psychiatrische behandeling voort te zetten. De beklaagde heeft een blanco strafblad en eerdere voorwaarden goed nageleefd. Toch moeten we er rekening mee houden dat hij het leven van meerdere mensen in gevaar heeft gebracht”, aldus de procureur.

Berucht artikel 71

Vrijdag in de rechtbank kon de man rekenen op de steun van het slachtoffer met wie hij na een relatie van dertig jaar nog altijd een koppel vormt. “Ik doe mijn petje af voor de kansen die hij gegrepen heeft na de feiten”, sprak zijn advocaat Ysbert Drees verwijzend naar de psychiatrische begeleiding. De raadsman pleitte de vrijspraak op basis van het befaamde artikel 71. Het oordeelsvermogen van de betichte was volledig teniet gedaan waardoor de man tijdelijk geen controle meer had over zichzelf, in tegenstelling tot zijn huidige situatie. In zulke gevallen dringt een vrijspraak zich op. Het parket ging hier niet mee akkoord en stelde dat het weliswaar deels aangetast was, maar dat de man nog normbesef en de realiteit nog degelijk onder ogen kon zien. “Ik ben niet meer de man die ik toen was. Mijn medicatie is nu ook beter afgestemd. Nu weet ik welke valkuilen er zijn voor als het terug bergaf zou gaan. Dat ik geprobeerd heb om mijn echtgenote iets aan te doen, kan ik niet begrijpen”, zei de man toen hij het laatste woord kreeg. Vonnis op 14 juni.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer