Direct naar artikelinhoud

Gevonden torso wel degelijk van verdwenen journaliste

Gevonden torso wel degelijk van verdwenen journaliste
Beeld afp

De menselijke torso die in de baai van Koge in Kopenhagen gevonden is, is wel degelijk van de vermiste Zweedse onderzoeksjournaliste Kim Wall. Dat heeft de Deense politie bekendgemaakt. Ook bevestigen de speurders dat er bloedsporen van Wall in het wrak van de gezonken duikboot zijn gevonden.

Wall werd voor het laatst gezien op 10 augustus in de haven van Kopenhagen, toen ze aan boord stapte van een onderzeeër van de Deense ingenieur, uitvinder en ondernemer Peter Madsen, over wie ze een stuk wilde schrijven. Toen ze 's nachts haar terugkeer niet meldde, nam de familie contact op met de reddingsdiensten, maar de vrouw bleef spoorloos.

Aanvankelijk verklaarde Madsen dat hij de journaliste weer aan land had gezet, waarna hij technische problemen met zijn onderzeeër zou hebben gekregen. De onderzeeër zonk en Madsen werd gered. Onderzoek toonde echter aan dat er was geknoeid met de duikboot. Madsen veranderde vervolgens zijn verhaal en verklaarde dat er een ongeluk was gebeurd aan boord van zijn zelf ontworpen duikboot UC3 Nautilus, waarbij Wall om het leven was gekomen. Hij had daarop haar lichaam naar eigen zeggen in het water gegooid.

(lees hieronder verder)

Peter Madsen.Beeld epa

Het lichaam werd maandag op 50 kilometer ten zuiden van Kopenhagen gevonden, nadat een fietser iets vreemds had gezien op de zuidelijke oever van Amager. Het ging om een romp, zonder hoofd, armen of benen, volgens politiehoofd Jens Moller Jensen. Andere lichaamsdelen werden niet gevonden. Een analyse van het DNA heeft nu aangetoond dat het wel degelijk om Kim Wall gaat. "We hebben ook vastgesteld dat het hoofd en beide armen en benen van het lichaam doelbewust werden verwijderd."

Ook hebben Deense speurders bloedsporen van Kim Wall gevonden in de duikboot van de raketbouwer en uitvinder. Politiewoordvoerder Jens Møller Jensen zei dat met de hulp van een tandenbortsel en een haarborstel een DNA-vergelijking kon gemaakt worden.

Het lijk dat werd gevonden, werd zodanig geprepareerd, dat het niet naar boven zou komen. Zo blijkt uit de verklaringen van de Deense politie. Forensische artsen hebben vastgesteld dat oorspronkelijk iets van metaal aan het lichaam van Kim Wall was bevestigd, wellicht om het lijk te verzwaren en op de zeebodem te houden. Bovendien werden een aantal verwondingen aangebracht aan de romp, waardoor vermoedelijk lucht en gas kon ontsnappen om te vermijden dat het lichaam naar boven zou drijven.

Over de doodsoorzaak is nog niets bekend, omdat een autopsie zonder de verwijderde ledematen erg moeilijk is, aldus de woordvoerder.

(lees hieronder verder)

Gevonden torso wel degelijk van verdwenen journaliste
Beeld epa

Doodslag

Madsen wordt verdacht van onvrijwillige doodslag door nalatigheid en zit in voorarrest. Hij is na de nieuwste ontwikkelingen nog niet verhoord, maar zijn advocate zei in de krant BT dat de vondst van de torso niets verandert aan de verklaring van haar cliënt. Kim Wall is volgens Madsen door een ongeval aan boord om het leven gekomen. Dat had hij al op 12 augustus aan de strafrechter gezegd.

Politiewoordvoerder Møller Jensen wilde niet nader ingaan op de verklaringen van Madsen, omdat de zitting achter gesloten deuren plaatsvond. Er werd naar een lijk gezocht en niemand had verwacht een romp te vinden.

"Grenzeloze droefheid"

De familie van de journaliste reageerde geschokt op de dood van Kim. Haar moeder Ingrid Wall schreef woensdag op Facebook: "Met grenzeloze droefheid en verbijstering ontvingen we het nieuws dat de resten van onze dochter en zus Kim Wall zijn gevonden. We kunnen de omvang van dit onheil nog niet meten. Veel vragen moeten nog beantwoord worden."