Direct naar artikelinhoud
Defensie

Rescuehelikopters verhuizen mogelijk naar Oostende

Rescuehelikopters verhuizen mogelijk naar Oostende
Beeld BELGA

Wordt Koksijde Rescue straks Oostende Rescue? Het leger onderhandelt met de Oostendse luchthaven om zijn helikopters voor reddingen op zee te verhuizen.

Sinds zijn aantreden puzzelt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan een groot 'kazerneplan'. Om geld te besparen moeten een aantal kazernes dicht. Ook het lot van de kazerne in Koksijde ligt in de weegschaal. Wellicht zal die sluiten.

Het terrein van ruim 300 hectare is te groot voor alleen de reddingshelikopters. Tegelijk staat de gemeente Koksijde te springen om er vastgoedprojecten op te starten. De plannen liggen klaar.

"Efficiënt samenwerken"

"Eén ding is zeker: het departement Search&Rescue blijft aan zee", reageert minister Vandeput. "Maar we moeten ons afvragen: hoeveel ondersteunende diensten hebben we nog nodig? Nu doen we alles zelf in Koksijde, van de meteo tot brandweer. In dat opzicht is samenwerken efficiënter."

Er lopen al gesprekken met de luchthaven van Oostende. Insiders denken dat de partijen er zullen uitraken. Op de luchthaven is alles aanwezig: van verkeersleiding tot ondersteuning. Toch zou de voorbereiding een paar jaar vergen.

Als de onderhandelingen op niets uitdraaien, blijft de helikopterbasis in Koksijde, maar op een veel kleiner terrein. De rest is voor de gemeente.

Kazerneplan

Het kazerneplan van Vandeput sleept al drie jaar aan. Lokale politieke belangen en de pensioenhervorming voor militairen gooiden roet in het eten. Elke kazerne ligt in de achtertuin van politicus; er een sluiten betekent jobverlies en ligt delicaat. Nu de regering een zomerakkoord heeft, bestaat de kans dat het kazerneplan snel behandeld wordt.

Minster van Defensie Steven Vandeput (N-VA).Beeld Photo News