Direct naar artikelinhoud
vacature.com

Deeltijds werken is niet zonder gevolgen

Vooral vrouwen werken parttime (44,4%), tegenover 10,6% van de mannen.Beeld Shutterstock

Steeds meer mensen kiezen voor deeltijds werken om hun gezin en carrière nog enigszins gecombineerd te krijgen. Toch denkt u er beter twee keer over na voor u die keuze maakt: parttime werken heeft niet alleen significante gevolgen voor uw loon, maar ook voor uw sociale zekerheid en uw pensioen.

Parttime werken: wie doet het?

27% van de werkende bevolking in België werkt deeltijds. Vooral vrouwen werken parttime (44,4%), tegenover 10,6% van de mannen. Klassieke rollenpatronen, iemand? Ook in 2017 zijn het immers vooral nog de vrouwen die zich bezig houden met het huishouden en de kinderen. En in heel wat sectoren zwaaien mannen nog steeds de plak en/of worden vrouwen geweerd van de topposities.

Toch zijn er ook diverse sectoren waar deeltijds werken intussen volledig ingeburgerd is. De sector met het grootste aandeel parttime werk in ons land is de gezondheidszorg en de maatschappelijke dienstverlening, gevolgd door de restaurant- en hotelsector. Ook in administratieve functies wordt vaak deeltijds gewerkt. Wie interesse heeft in deeltijds werk, kan zijn/haar ogen dus openhouden voor vacatures voor o.a. verplegers, maatschappelijk werkers, (logistiek) bediendes, jobs in de horeca, administratief medewerkers, callcentermedewerkers, verkopers en helpdeskmedewerkers.

Waarom?

Maar waarom kiezen mensen nu voor een parttime job? Persoonlijke of familiale redenen (23,7%) en de zorg voor kinderen of andere afhankelijke personen (20,3%) primeren. Of: soms zijn er gewoon geen vacatures voor fulltime jobs te vinden (17,4%).

(Bron cijfers: FOD Economie)

Lees ook: 6 goed betaalde jobs die je deeltijds kan uitoefenen

De gevolgen

Parttime werken komt voor veel mensen misschien handig uit, maar het heeft ook impact op enkele zaken waar u misschien niet direct aan denkt. 

Overweegt u zelf een deeltijdse job?

Denk dan zeker op voorhand al eens na over:

Loon

Wie minder uren werkt, verdient logischerwijs ook minder. Ook wordt uw vakantiegeld lager als u deeltijds gaat werken en loopt u het risico om een aantal extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, te verliezen.

Sociale zekerheid

Als u werkloos wordt, zal uw werkloosheidsuitkering berekend worden op het aantal gepresteerde werkdagen. Aangezien u als parttime werkkracht minder werkt dan de maximale arbeidsduur in de onderneming, hebt u geen recht op een volledige werkloosheidsvergoeding.

Pensioen

Een volledige loopbaan bestaat uit 45 jaar voltijds gewerkte periodes. Aangezien uw pensioen berekend wordt volgens het aantal gepresteerde jaren, zullen werknemers die niet voltijds werk(t)en de gevolgen hiervan voelen tijdens hun pensioen.

Gezondheidszorg

Alle werknemers dragen via afhoudingen op hun loon bij aan de ziekteverzekering. Als uw bijdragen minder worden als gevolg van uw parttime job, zal u mogelijk zelf de aanvullende bijdragen moeten betalen aan de verzekering.

Vakantiedagen

Hoeveel vakantiedagen u hebt, hangt af van hoeveel u werkt. 50% werken betekent bijgevolg maar de helft zoveel vakantie. De wettelijke feestdagen zijn dan wel weer hetzelfde voor voltijdse en deeltijdse werkers.

Carrière

Een hardnekkig vooroordeel is dat mensen die deeltijds werken geen ambities hebben. “Veel werkgevers hebben daar nog behoorlijk stereotiepe ideeën over,” zegt Hermina Van Coillie, hr Research Expert bij Securex. “Ze gaan er vaak – verkeerdelijk natuurlijk – van uit dat mensen die niet elke dag komen werken ook minder belang hechten aan hun job.”

Deeltijdse werknemers moeten daarnaast soms ook belachelijk flexibel zijn; in sommige sectoren zijn de werkuren en –plaatsen zo gespreid dat er van de zogezegde voordelen aan deeltijds werken – meer tijd voor het privéleven, om maar iets te noemen – amper nog iets overblijft.

Toon me alle deeltijdse jobs

Lees ook:

6 goede betaalde jobs die je deeltijds kan uitoefenen

Alles wat je moet weten over deeltijds werken

Deze 5 jobs kan je deeltijds uitoefenen

Bron: vacature.com.