Luister naar

Cambridge draait besluit censuur terug

Nieuws
De universiteit van Cambridge draait haar besluit om artikelen over China te censureren terug, na een storm van kritiek van wetenschappers. Chinese intellectuelen juichen de stap toe.
Gerhard Wilts
dinsdag 22 augustus 2017 om 20:49

Cambridge

Cambridge, dat de oudste wetenschappelijke uitgeverij ter wereld heeft, zorgde afgelopen week voor internationale ophef. De universiteit was gezwicht voor China om driehonderd publicaties, onder meer over Tibet en het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989, te verwijderen uit zijn online magazine China Quarterly.

Het toegeven aan die censuur lokte wereldwijd felle kritiek uit. Wetenschappers riepen om een academische boycot van de universiteit en zetten petities op. De uitgeverij zwichtte voor het protest en heeft de artikelen weer online gezet. Onder meer via haar account op het Chinese internetplatform Weibo maakte Cambridge het besluit bekend.

‘Dit is een morele overwinning’, jubelde de Chinese historicus Zhang Lifan in de Britse krant The Guardian. Andere intellectuelen in China prezen Cambridge, omdat het alsnog ruggengraat heeft getoond. ‘Academische vrijheid mag niet bedreigd worden door politieke vervolging’ en: ‘Wat een briljant besluit’, reageerden zij op Weibo. De reacties zijn volgens The Guardian binnen enkele uren verwijderd door China.

verheugd

Tim Pringle, uitgever van China Quarterly, had afgelopen weekend het censuurbesluit nog verdedigd. Maandag zei hij dat als de uitgeverij hem beter had geconsulteerd alle ophef te vermijden was geweest. Hij zei ‘verheugd’ te zijn over ‘de steun van de internationale academische gemeenschap’.

Sommige wetenschappers menen dat de kwestie het blazoen van Cambridge besmeurt. De Amerikaanse academicus Andrew Nathan, van wie enkele artikelen zouden zijn gecensureerd, stelde in een blog dat de universiteit haar reputatie ‘onherstelbaar heeft beschadigd’ door te zwichten voor Pekings eisen.

China wil niet reageren op de affaire, stelde het Amerikaanse CNN vast. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.