Direct naar artikelinhoud
Barcelona

Verschillende vliegtuigtickets naar Brussel op naam van imam Es Satty gevonden in huis in Alcanar

De moskee in Ripoll waar het vermoedelijke brein achter de aanslag in Barcelona preekte.Beeld reuters

Verschillende vliegtuigtickets naar Brussel op naam van imam Abdelbaki Es Satty, het vermoedelijke brein achter de terreurcel die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Catalonië, zijn door de politiediensten ontdekt in het huis in Alcanar. Dat meldt Reuters gisteravond, op basis van een statement van onderzoeksrechter Fernando Andreu. Hij ondervroeg gisteren de hele dag de vier nog levende verdachten.

De imam die genoemd wordt als spil van de aanslagen in Catalonië had enkele vliegtuigtickets van de Spaanse maatschappij Vueling naar Brussel. De tickets, waarvan niet meegedeeld is of het gebruikte exemplaren waren of documenten voor een toekomstige vlucht, werden ontdekt in het verwoeste huis in Alcanar, waar de imam om het leven kwam bij een explosie, vermoedelijk toen de terreurcel haar aanslag aan het voorbereiden was. Ook werd een document van IS aangetroffen, zo meldt de Spaanse onderzoeksrechter die belast is met de zaak. Het document heeft als titel "Korte brief van de soldaten van IS in het land van al-Andalus voor de kruisvaarders, de haatdragenden, de zondaars, de onrechtvaardigen, de zedenbedervers."

Eerder was al bekend geraakt dat Es Satty begin 2016 drie maanden actief was in de Youssef-moskee in Diegem. Daar werd hij echter aan de deur gezet omdat hij geen bewijs van goed gedrag en zeden kon voorleggen. "Ik hoor nu uit verschillende bronnen dat hij ook na maart 2016 naar België is gereisd, en naar Frankrijk", zegt burgemeester Bonte. "Er moet zo snel mogelijk achterhaald worden waar hij heeft verbleven en met wie hij contact heeft gehad."

De burgemeester vraagt zich ook af hoe Abdelbaki Es Satty ongestoord Europa kon rondreizen. "Het is immers niet zo dat hij onbesproken was. Hij was al eerder veroordeeld en er waren aanwijzingen dat hij contacten had met mensen die betrokken waren bij vroegere aanslagen. Bovendien hoor ik van Spaanse media dat de Spaanse overheid zou geprobeerd hebben hem uit te wijzen. Dat is allemaal zeer bedenkelijk en er blijven nog veel vragen onbeantwoord."

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte.Beeld photo_news