Brussel bezorgd over fusie Bayer-Monsanto

Nieuws
De beoogde overname van de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto door het Duitse chemieconcern Bayer stuit op bezwaren van de Europese Commissie.
anp
woensdag 23 augustus 2017 om 03:00
Brussel neemt uiterlijk 8 januari een besluit over de overname van Monsanto.
Brussel neemt uiterlijk 8 januari een besluit over de overname van Monsanto. epa / Wolfram Kastl

Brussel

De mededingingswaakhond in Brussel is bezorgd dat de fusie verstorend werkt op de markt voor onder meer pesticiden en zaden en stelt een diepgaand onderzoek in.

Verkennend onderzoek heeft uitgewezen dat de transactie kan leiden tot hogere prijzen en minder keuze, kwaliteit en innovatie. Beide bedrijven hebben al enkele concessies gedaan om aan de bezwaren tegemoet te komen, maar die worden beoordeeld als onvoldoende, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Zij heeft tot 8 januari de tijd om een besluit te nemen.

Roundup

De activiteiten van de twee ondernemingen overlappen op meerdere fronten. Zo biedt Bayer een van de weinige alternatieven voor Monsanto’s onkruidverdelger Roundup, waarin het omstreden middel glyfosaat is verwerkt. Ook zijn beide bedrijven grote spelers in het ontwikkelen van bestrijdingsmiddelen die resistent zijn tegen bestaande producten. Dat is ook het geval op de markt voor biologische pesticiden en genetisch gemanipuleerde planteneigenschappen.

Bayer betaalt 66 miljard dollar voor de overname, waarmee het het grootste zaden- en bestrijdingsmiddelenbedrijf ter wereld zou worden. De sector wordt al gedomineerd door multinationals. Naast Dow en Dupont bundelden Syngenta en ChemChina eerder hun krachten. Daarbij greep de commissie in om landbouwers en consumenten te beschermen.

‘We moeten zeker stellen dat er echte concurrentie is, zodat boeren toegang hebben tot innovatieve producten, betere kwaliteit en producten kunnen kopen tegen concurrerende prijzen’, aldus Vestager. Zij heeft honderdduizenden bezwaren van bezorgde Europeanen ontvangen.

Voor het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Australië, Brazilië, Canada en Zuid-Afrika. Het Duitse BASF en het Zwitserse Syngenta toonden in juni al interesse in enkele divisies die Bayer en Monsanto van de hand zouden moeten doen om toestemming voor de fusie te krijgen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.