© REUTERS

Australië zal ook na 2050 nog gas gebruiken, milieuactivisten kwaad op minister

Australië verwacht ook na 2050 nog aardgas te gebruiken als energiebron. Dat heeft grondstoffenminister Madeleine King verklaard. Milieuactivisten zijn daar kwaad over. Zij spreken van een ramp voor het klimaat.

mtm
Bron: BELGA

Op VN-niveau is afgesproken om weg te gaan van fossiele brandstoffen met als doel een nettonuluitstoot te bereiken tegen 2050. Het klimaatakkoord van eind vorig jaar liet wel nog achterdeurtjes open die het verdere gebruik van gas mogelijk houden. 

Australië, een van de belangrijkste mijnbouwlanden van de wereld, rekent dus nog op gas na 2050. En dat zal gebeuren zonder de klimaatengagementen in het gedrang te brengen, zo verdedigde premier Anthony Albanese die strategie. “Mijn regering zet zich in voor een toekomst zonder netto-uitstoot.”

Australië wil ook gas blijven leveren aan andere landen en ook verder zoeken naar nieuwe gasvelden. De uitvoer van aardgas bracht het land vorig jaar zowat 56 miljard euro op. 

Milieubeschermers verzetten zich tegen het beleid. Voor Jennifer Rayner van de Australische organisatie Climate Council kan de regering niet tegelijk inzetten op gas en hernieuwbare energie. Gavan McFadzean van de Australian Conservation Foundation spreekt over een “ramp” voor het klimaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER