Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Volgt België het voorbeeld van Engeland en sluit de transfermarkt vóór de competitiestart?

Leander Dendoncker (Anderlecht) droomt van een transfer naar de Premier League.Beeld Photo News

Lovre Kalinic, Leander Dendoncker, Anthony Limbombe. Wie deze zomer nog naar de Premier League wil, moet zich haasten. Over exact een week sluit de transfermarkt al in Engeland. Wanneer volgt België?

, en

De discussie rond Deadline Day woedt reeds jaren. 31 augustus is te laat, klinkt het. Het is zelfs een vorm van competitievervalsing, vinden tegenstanders, want een kern kan er begin augustus nog heel anders uitzien dan drie weken later. Kortom: afhankelijk van het speelschema heb je als tegenstrever geluk of pech.

De Premier League besliste daarom in te grijpen. Ze wil uniformiteit en dus sluit de transfermarkt in Engeland vanaf deze zomer daags voor de competitiestart. In concreto: op 9 augustus. Of hoe de tijd genadeloos snel aan het wegtikken is voor jongens als Leander Dendoncker, Anthony Limbombe, Lovre Kalinic en Moses Simon.

Een scenario zoals dat van Sven Kums twee jaar terug, toen de middenvelder pas eind augustus AA Gent alsnog inruilde voor Watford (inclusief die uitleenbeurt aan Udinese), behoort niet langer tot de mogelijkheden. "Deze nieuwe situatie brengt in elk geval sneller duidelijkheid", benadrukt zowel Club-CEO Vincent Mannaert als AA Gent-manager Michel Louwagie. "Spelers beseffen dat ze nu minder tijd hebben om weg te geraken, zeker naar Engeland."

'Er zal altijd een laatste dag zijn. Of dat nu 31 augustus is, 9 augustus of pakweg 31 juli'
Vincent Mannaert, CEO Club Brugge

Extra stress brengt dat naar eigen zeggen niet met zich mee voor de clubleiders. "Er zal altijd een laatste dag zijn", weet Mannaert. "Of dat nu 31 augustus is, 9 augustus of pakweg 31 juli." En toch, geen competitie waar België beter en lucratiever aan verkoopt dan de Premier League. Nu die markt plots met drie weken is ingekort, dreigen onze clubs minder vaak langs de kassa te passeren.

"Dat sommige markten vroeger sluiten is voor ons geen probleem", vindt Anderlecht-manager Luc Devroe. "In Duitsland en Spanje blijft de transfermarkt open tot 31 augustus", weet Louwagie. "Maar Duitse en Spaanse clubs komen hier natuurlijk niet zoveel shoppen. Nu, in Frankrijk is er blijkbaar weer meer geld. Misschien biedt dat wel een oplossing voor een aantal spelers."

Italië, nog een land waar België vlot aan verkoopt, heeft intussen het voorbeeld van de Premier League al gevolgd. Daar sluit de transfermarkt dit jaar op 18 augustus, aan de vooravond van de eerste speeldag in de Serie A. De vraag dringt zich dan ook op of de transfermarkt in België niet vroeger dicht moet gaan?

Late koopjes

"Natuurlijk", beklemtoont Louwagie. Ook Devroe is voorstander. "Toen ik nog in de raad van bestuur van de Pro League zat, kwam het idee al eens op tafel om de transferperiode te sluiten op het moment dat de competitie begint, zoals nu dus gebeurt in Engeland en Italië. Ik vond dat interessant, maar de meeste andere clubs niet. Zij willen liever koopjes doen op het einde van augustus. (zucht) Nochtans denk ik dat die periode waarin spelers goedkoper worden simpelweg mee zou verschuiven."

► Ook Lovre Kalinic (AA Gent) wil graag naar de Premier League.Beeld BELGA

Dezelfde geluiden bij Mannaert. Hij pleit al langer voor een ingekorte transferperiode. "Je hebt al die tijd niet nodig om goed werk te leveren. Het is gewoon een kwestie van er vroeg genoeg aan te beginnen. Kijk, de Premier League heeft na een grondige analyse beslist dat het beter is om haar transfermarkt te sluiten voor de start van de competitie. Wel, laat ons dat voorbeeld volgen. België wordt nu toch aanzien als een echt voetballand en geroemd voor zijn opleiding. We moeten niet wachten en kijken naar anderen. Als we net zoals de Premier League vroeger zullen sluiten - misschien volgend jaar al op 31 juli - kunnen we ook de andere landen in beweging zetten."

Devroe heeft evenwel nog één opmerking. "Ik vind het geen goed plan om de Belgische transfermarkt vroeger te sluiten dan die van de topcompetities. Maar het is wel tijd dat de UEFA klaarheid schept."

Eenzelfde datum voor alle landen vinden, is volgens Mannaert een utopie. Dus is de vraag: wanneer valt Deadline Day volgende zomer in België?

Anthony Limbombe (Club Brugge) wil graag nog een transfer forceren.Beeld Photo News