Premier Donald Tusk aan de grens met Wit-Rusland.© EPA-EFE

Polen investeert 2 miljard in versterking van grens met Oekraïne en Wit-Rusland

Polen gaat 2 miljard euro investeren in de veiligheidssector en de versterking van zijn oostgrens. Dat heeft premier Donald Tusk zaterdag gezegd. De Poolse oostgrens is ook een buitengrens van de Europese Unie.

lto
Bron: BELGA

“We hebben besloten om 10 miljard zloty’s (2,34 miljard euro) te investeren in onze veiligheid en vooral in de beveiliging van onze oostgrens”, aldus Tusk aan de pers bij de voorstelling van een project dat de naam ‘Oostelijk schild’ kreeg. Dat systeem omvat versterkingen aan de grens met Rusland en Wit-Rusland.

“Dit systeem (...) zal een element van afschrikking vormen, een strategie om de oorlog weg te houden van onze grenzen”, aldus Tusk. De Poolse premier zei dat de werken al begonnen zijn. Die zullen gebeuren langs 400 km van de oostelijke grens - de grens met Wit-Rusland is ruim 400 km lang, die met de Russische exclave Kaliningrad nog eens 200 km.

LEES OOK. “Europa is in pre-oorlogstijd”: opnieuw waarschuwing voor nakende oorlog met Rusland

Sinds het begin van de Russische inval in Oekraïne meer dan twee jaar geleden is Warschau een belangrijke steunpilaar voor Kiev. De meeste westerse wapens voor Oekraïne komen via Polen het land binnen. 

Vanwege de Russische dreiging is Polen ook begonnen met een snelle modernisering van zijn leger. Het land draagt 4 procent van zijn bnp bij aan defensie, een van de hoogste percentages binnen de NAVO.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER