De tatoeëerder zei het nog: “Hier ga je spijt van krijgen”

© Inge Kinnet

De naam van je lief op je arm laten tatoeëren, of die mysterieuze tribal op je rug. Op het moment zelf lijkt het een geweldig idee. Maar dan raakt het af met je lief, en die tribal ziet er veeleer marginaal uit dan mysterieus. Tatoeëerders krijgen steeds meer klanten over de vloer die spijt hebben van hun tattoo. Of hoe inkt verwijderen intussen een booming business is geworden.

Marc Klifman

Als we Yannick Pollet van de Brugse tattoozaak Kingpin mogen geloven, heeft hij met de Astanza Trinity de Rolls Royce van de inktverwijderaars in handen. “Het weglaseren van een tatoeage gaat hiermee niet alleen bijzonder vlot en snel, het is bovendien zo goed als pijnloos. Ik merk aan de reacties van mijn klanten dat ook zij er supercontent van zijn.”

Tattoos verwijderen is een booming business geworden. Kingpin heeft een wachtlijst van twee maanden. “De vraag om tatoeages te laten verwijderen, is de laatste drie jaar verdubbeld. Vroeger deed ik er drie per dag, nu zeker zes”, zegt Pollet.

© Inge Kinnet

Dat hoeft niet te verwonderen. Het aantal mensen met een tatoeage is de laatste jaren flink gestegen. Wat vroeger een subcultuur was, is doorgedrongen in alle lagen van de samenleving. Exacte cijfers zijn er niet, maar de sector schat dat er elk jaar in ons land ongeveer 500.000 tattoos worden gezet. “Een tatoeage zetten is de laatste jaren mainstream geworden”, bevestigt Iwan Van Breuseghem, die een laserkliniek in het Waasland uitbaat. “Je ziet ook in de media steeds meer mensen met tattoos opduiken, en die fungeren dan als rolmodel voor anderen. Maar hoe meer mensen er één zetten, hoe meer er nadien ook spijt van hebben. Ik doe dus geen slechte zaken, nee.”

Een op de vijf mensen zou zijn of haar tattoo betreuren. De redenen daarvoor zijn divers. “De tatoeage is bijvoorbeeld niet ­actueel meer”, zegt Pollet. “Zo moeten we vaak liefdesverklaringen verwijderen, omdat de relatie is beëindigd. Maar er zijn ook mensen die hun tattoo willen verwijderen om te vervangen door een grotere. En dan heb je nog degenen die van hun tattoo af willen omdat de kwaliteit niet goed is.”

Die laatste groep zou moeten afnemen, want de hygiëne en kwaliteit in de sector zijn de laatste jaren alleen maar toegenomen. “De periode van tattoos zetten op een schimmige zolder met slechte materialen is al lang gedaan”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “Een slechte tatoeëerder komt nu niet meer aan de bak. En dat is ook dankzij de sector zelf, die heeft meegeholpen om de cowboys eruit te werken.”

Wat de reden ook is: een tattoo verwijderen is een pak duurder dan er één laten zetten. (zie kader) “Bezint dus eer ge begint”, adviseert Yannick Pollet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer