© JAn auman

Speedcubers treffen elkaar in schoolrefter

Het Annuntia-Instituut vormde het voorbije weekend het decor voor een internationaal Rubiks Kubus-toernooi. Hoezo gedateerd speelgoed uit de jaren tachtig? “Al na anderhalve week moesten we de inschrijvingen afsluiten. Volgend jaar moeten we op zoek naar een grotere zaal”, aldus organisator Bruno Vervoort.

jaa

Bruno Vervoort is geen veertiger of vijftiger, maar een student meertalige communicatie van 21. En hij is zeker niet de jongste in de zaal. “Ik denk dat de gemiddelde leeftijd van de deelnemers rond de 15 jaar schommelt en die daalt verder”, verrast de organisator van de Annuntia Open. “Dat het spel opnieuw zo populair is bij tieners, vooral jongens, is mede te danken aan YouTube, waarop kubussers wat graag zelf opgenomen filmpjes van hun strafste prestaties op posten.”

De honderd speedcubers zaten er niks mee in om ondanks dat heerlijk prille lenteweer een weekend lang onder te duiken in een verduisterde schoolrefter. Geregeld werden ze door Bruno of zijn assistent Giles Mampaey (19), een student industrieel ingenieur uit Wommelgem, in groepjes van twee naar de speeltafel geroepen. Daar kregen ze in een kartonnen beker een kubus overhandigd, die even daarvoor door een andere toernooimedewerker heel bewust door elkaar gehusseld was. Pas nadat de opvallende digitale klok was beginnen te lopen, mochten ze starten met draaien, om zo snel mogelijk allemaal egale kleurvlakken te krijgen.

Vooral met de klassieke kubus, die met 3x3x3-blokjes, is het niet overbodig dat de tijdopname gebeurt tot op een honderdste van een seconde. “In november ben ik er op een toernooi in Brugge zelf in geslaagd om het Belgisch record te verbreken en op 6,61 seconden te brengen”, vertelt Bruno Vervoort. “Niet slecht, maar de wereldrecordhouder – sinds enige tijd een jonge Chinees – deed er onlangs maar 3,47 seconden over. Dat is wel heel scherp. Het zat de jongen toen wel wat mee.”

Onder de deelnemers in Wijnegem bevonden zich enkele toppers uit Polen, Frankrijk en zelfs India. Mats Valck, die net als zijn meeste tegenstanders speelt met een kubus uitgerust met magneten, om de draaisnelheid te verhogen, was de grootste naam die in actie kwam. De 22-jarige Nederlander is ex-wereldkampioen en heeft zoals wel meer speedcubers zijn eigen sponsors, voornamelijk speelgoedfabrikanten. Toch moest hij de eindzege van de Annuntia Open aan zijn landgenoot van Griekse afkomst laten: Antonie Paterakis (18).