© paranormal research europe

“Nieuwe nachtopnames bewijzen: het spookt écht in kasteel Oostmalle”

Onderzoekers van Paranormal Research Europe maakten begin dit jaar bekend dat ze ‘entiteiten’ geregistreerd hadden in het kasteel van Renesse in Oostmalle. Onlangs kregen ze de kans om nachtopnames te maken. Op 27 oktober tonen ze de beelden.

Kristin Matthyssen

Het kasteel is eigendom van de gemeente Malle en wordt beheerd door de vzw Domein de Renesse. In november vorig jaar vroegen paranormale onderzoekers of ze het kasteel mochten onderzoeken, omdat er al sinds vorige eeuw geruchten over een kasteelspook ‘Fritz’ zijn. In januari dit jaar toonden ze het resultaat van hun opnames tijdens een voordracht, die helemaal uitverkocht was. Domein de Renesse moest zelfs 56 mensen op een wachtlijst plaatsen.

Het resultaat van hun onderzoek was dat er verschillende goedaardige dolende zielen in het kasteel aanwezig zijn, maar buiten enkele onduidelijke geluidsopnames en wazige beeldfragmenten was er niets tastbaars geregistreerd.

“Daarom waren we dankbaar en blij dat onze aanvraag voor bijkomend nachtelijk onderzoek werd ingewilligd”, vertelt Mario ­Tebbenhoff van Paranormal Research Europe uit Nederland. “Op 1 september zijn we om 17u met ons team in het kasteel gearriveerd. Pas om 9u ’s morgens zijn we weer vertrokken. We hebben niet veel geslapen. Alle kamers waar we vorige keer niet mochten komen, waren nu los.”

© Mia Uydens

Hoewel ze nog niet te veel willen verklappen, kan Mario wel al onthullen dat er ditmaal overtuigend beeldmateriaal gemaakt is op de bovenste verdieping van de Sint-Joristoren, die vorige keer op slot zat. Niet toevallig de plaats waar tijdens de oorlog een Duitse soldaat en zijn Kempense geliefde een dubbele zelfmoord pleegden.

“De analyse van de geluidsopnames is nog bezig”, zegt Tebbenhoff, die na het kasteel van Oostmalle nu zijn zinnen heeft gezet op een museumkasteeltje in Duffel dat hij tijdens de Monumentendag bezocht en waar hij meteen allerlei zaken waarnam.

Paranormal Research Europe toont zijn nieuwe bevindingen tijdens een voordracht op zaterdag 27 oktober om 20u in Domein de Renesse. Inschrijven is verplicht via www.domeindenrenesse.be. De 56 mensen op de wachtlijst van de voorgaande voordracht werden al aangeschreven.

Dat Domein de Renesse een bijzondere plek is, ontdekte ook Cois Geysen van Open Mind uit Brasschaat. “Het kasteel staat op een geologische breuklijn”, zegt Cois Geysen, “en vormt een plaats met een verhoogde straling. Eén leylijn loopt van de Sint-Martinuskapel in Westmalle recht naar de Kerk van Oostmalle. De Sint-Martinuskapel dateert uit begin 1900 maar werd gebouwd op de plaats waar de oorspronkelijke dorpskerk stond die in de 15de eeuw verwoest werd. Van hieruit loopt de oude Antwerpsesteenweg recht naar de kerk van Oostmalle, maar waar het kasteel van De Renesse staat maakt de steenweg een bocht en loopt achter het kasteeldomein door. Vermits de steenweg werd aangelegd op een geologische breuklijn of leylijn, loopt deze door onder het kasteel. Een tweede lijn loopt van Wechelderzande door het Mariapark en door het kasteel naar de 15de eeuwse Sint-Theobalduskapel in Brecht.” Op 19 oktober om 20u geeft Cois Geysen in Domein de Renesse een voordracht over aardstralen, krachtplaatsen en leylijnen, en wat ze kunnen betekenen voor u. Ook hier best inschrijven via de website www.domeinderenesse.be via de rubriek agenda.