Twintiger staat terecht voor twee verkrachtingen: “De meisjes trokken een grens en daar is hij flagrant overgegaan”

Itegem, Sint-Katelijne-Waver -

Het Openbaar Ministerie heeft een voorwaardelijke straf van dertien maanden gevorderd tegen een ondertussen 20-jarige man uit Itegem (Heist-op-den-Berg). Hij stond terecht voor twee verkrachtingen: een op een fuif in Sint-Katelijne-Waver en een tijdens een feestje op een partyboot op het Griekse Kos. Hijzelf vroeg de vrijspraak.

Theo Derkinderen

De eerste feiten speelden zich in de zomer van 2021 af. Toen was een 17-jarig meisje met een groep jongeren op vakantie in Griekenland. “Op een boot is de toen 18-jarige man uit Itegem met het meisje naar het toilet gegaan. Hij deed de deur op de slot en begon haar brutaal aan te raken. Het meisje vroeg aan de jongeman om daarmee te stoppen, maar daar gaf hij geen gevolg aan. Hij dwong het slachtoffer om hem oraal te bevredigen en om haar bikinibroekje naar beneden te trekken. Hij heeft een condoom genomen en haar gepenetreerd. Het slachtoffer is tijdens de feiten het bewustzijn verloren”, schetste procureur Catherine Van de Heyning de feiten. “Uiteindelijk is ze terug bij haar positieven gekomen, maar was ze in shock.”

Pas toen het meisje weer thuiskwam, vertelde ze haar moeder wat er was gebeurd en werd er klacht ingediend bij de politie.

Op fuif

Opvallend: een maand later gebeurde er iets gelijkaardigs op een fuif in Sint-Katelijne-Waver. “Toen ging hij in de vroege uurtjes met een 16-jarig meisje naar de toiletten. Het verhaal is eigenlijk gelijklopend met hetgeen er op Kos is gebeurd. Hij kuste het slachtoffer en vroeg om hem oraal te bevredigen. Dat weigerde de tiener, maar meneer heeft dan brutaal zijn hand in haar broek gestoken”, aldus nog Van de Heyning.

Procureur Catherine Van de Heyning.© rr

Uit het latere DNA-onderzoek bleek dat er mannelijk DNA was teruggevonden op het been van het slachtoffer.

Grens

“Voor het kussen gaven de meisjes wel toestemming, maar ze trokken een grens. Een grens waar hij flagrant is overgegaan. De impact voor de slachtoffers is zeer groot. Dit soort feiten leidt tot hulpeloosheid, boosheid en schaamte.”

“Tot op vandaag heeft het slachtoffer concentratiestoornissen. De hele zaak heeft een sterke invloed op haar schoolprestaties, stressgevoeligheid en haar sociale leven”

Ine Talpe

Advocate slachtoffer

Advocaat Ine Talpe onderstreepte dat er eenvoudigweg geen toestemming kon worden gegeven voor seksuele handelingen omdat haar cliënte die avond op Kos dronken was. Zij vroeg voor het slachtoffer een schadevergoeding van 100.000 euro. “Tot op vandaag heeft het slachtoffer dat ik vertegenwoordig concentratiestoornissen. Ze heeft met vertraging haar middelbaar onderwijs afgewerkt en volgt nu universitair onderwijs, maar ook met een aangepast schema. De hele zaak heeft een sterke invloed op haar schoolprestaties, stressgevoeligheid en haar sociale leven.”

Vrijspraak

De beklaagde vroeg dinsdag de vrijspraak aan de rechtbank. “Omdat er geen sprake is van een verkrachting. Niet op Kos, niet in Sint-Katelijne-Waver”, zei advocaat Pieter De Wit. “Mijn cliënt zegt dat het op Kos juist het meisje was dat initiatief nam om verder te gaan. Ze is zonder dwang meegegaan naar de toiletten. Ze had al vier cocktails gedronken voor ze mijn cliënt had leren kennen. Na de seksuele betrekkingen is zij gewoon weer naar haar vriendinnen gestapt. Er is niemand van monitoren aangesproken dat er iets ergs zou gebeurd zijn. Meer nog, nadien hebben ze nog geknuffeld. Het is wel raar dat je de man die je zonet heeft verkracht nog een knuffel zou geven.”

Ook over de feiten in Sint-Katelijne-Waver was meester De Wit duidelijk. “Het meisje is vrijwillig meegegaan naar een toilet. Daarbij is evenmin dwang gebruikt. In het toilet zijn ze mekaar lichamelijk beginnen te verkennen, maar mijn cliënt blijft erbij dat er geen penetratie is geweest. De man respecteert grenzen en zal dat altijd blijven doen.”

De rechtbank velt een vonnis op 21 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen