Architectuur

Iconisch Hotel Métropole krijgt groen licht voor renovatie

De nieuwe eigenaar van het Brusselse Hotel Métropole krijgt een bouwvergunning om het pand te restaureren en renoveren. Voor de heropening mikt hij op eind 2025.

Geert Sels

Dwight Eisenhower, Charles de Gaulle en de sjah van Iran waren er te gast. Annie Cordy had er een suite toen ze nog geen tunnel had in Brussel. In 1911 had de Solvay Conferentie er plaats, met alle bollebozen van de wetenschap, zoals Albert Einstein, Marie Curie en Ernest Rutherford. Hotel Métropole, aan het Brouckèreplein, bulkt van de geschiedenis en heeft status en stijl. En toch struikelde het in 2020 en ging het dicht. De eigenaars lieten nog een tijdlang het café uitbaten, maar dat was het dan.

Het investeringsfonds Lone Star Fund kocht het pand op en stelde een nieuwe toekomst in het vooruitzicht. Die ziet er almaar concreter uit. Het Brussels Gewest levert een stedenbouwkundige vergunning af om het gebouw aan te passen aan de huidige comforteisen. “Dankzij een restauratie- en renovatieprogramma dat respect voor het erfgoed combineert met hedendaagse uitdagingen, beleeft Hotel Métropole een wedergeboorte”, zegt Brussels staatssecretaris voor Onroerend Erfgoed Ans Persoons (Vooruit).

Een simulatie van het nieuwe hotel.© studio mhna

De zorg voor het erfgoed luistert nauw. Het café werd in 1890 geopend, het hotel volgde vijf jaar later nadat de brouwersfamilie Wielemans-Ceuppens het belendende bankgebouw van de ASLK had opgekocht. In de incheckbalie van het hotel is nog steeds de desk van de bank te herkennen. Om het hotel meer cachet te geven, vroegen de eigenaars de Franse architect Alban Chambon om het interieur vorm te geven. Hij voegde er art-nouveauelementen aan toe. In de jaren 30 kwam er een renovatie door Adrien Blomme, die er een art-decotouch aan gaf. Verbazend was dat niet. De brouwerij Wielemans-Ceuppens, waar nu het kunstcentrum Wiels huist, is ook van Blomme en is eveneens in art deco.

267 kamers

In de aanloop naar de renovatie liet de voorganger van Persoons, Pascal Smet (Vooruit), nog een reeks interieurelementen beschermen. Bij een veiling van inboedelstukken was er plots alarm dat er authentieke objecten verkocht werden. Het bleek ‘faux vieux’ te zijn, maar voor alle zekerheid werden er art-decomeubels van Blomme beschermd. De wenteltrap in de wintertuin, de zaal ‘Marie Curie’ en de centrale trappenhal werden ook op de lijst gezet.

Voor dat erfgoed zal het Brussels architectenbureau Arter zorgen. Het zal de gevels langs de zijde van het Brouckèreplein opfrissen. Op basis van archiefstukken zal het de luifel heropbouwen en de daken en de patio van de Blomme-vleugel restaureren. Aan de daken, de hoogte van de kroonlijsten en de nok wordt niet gerept. Arter werkte voordien op de Veeartsenijschool van Anderlecht, het restaureerde het stadstheater KVS en de Sint-Pieterskerk in Leuven, alsook de beeldjes aan het park van de Kleine Zavel.

© studio mhna

In zijn toekomstige gestalte krijgt het hotel 267 kamers met een eigentijdse inrichting. In de kelder komen een zwembad, een wellness en een hamam. Waar mogelijk worden de platte daken omgeturnd, zodat ruim 2.000 vierkante meter aan groendaken ontstaat. Dat is beter voor het waterbeheer, het koelt het gebouw af en stimuleert de biodiversiteit.

Vanaf de bekendmaking van de eerste plannen stelde Lone Star Fund het einde van 2025 in het vooruitzicht als openingsdatum. Nu de bouwvergunning er is, houdt hij nog altijd die timing aan.