Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u de komende week niet missen

Khruangbin speelde eind vorig jaar in de Brusselse Botanique. Vrijdag staan ze in de AB.Beeld Francis Vanhee

U wil deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Cory Henry

Als je in het verleden hebt kunnen factureren aan ronkende namen als The Roots, Bruce Springsteen en Marcus Miller, ben je tot grote dingen in staat. Multi-instrumentalist Corry Henry van collectief Snarky Puppy hoort in die categorie thuis. We zien hem echter het liefst komen wanneer hij zijn eigen werk speelt – een bouillabaisse van funk, fusion, soul en jazz. Als u twijfelt om naar Het Depot te gaan, moet u onderstaande sessie eens beluisteren. Wedden dat u overstag gaat?

Op 22/1 in Het Depot, Leuven.

2. Borokov Borokov

Als Niels Destadsbader en de lui van Kraftwerk elkaar een spuit speed zouden toedienen om vervolgens in de studio te kruipen, zou het resultaat als Borokov Borokov klinken. Wie? Borokov Borokov is het rariteitenkabinet van leden van Bed Rugs, The Hickey Underworld en Shy Dog. Ze vlechten een leger synthesizers aan elkaar en schrijven hits die ‘Roltrappen en vorkliften’ en ‘Had ik maar wat meer vakantie’ heten. Als u wil horen hoe schlagers in 2048 zullen klinken, moet u vrijdag in Het Bos zijn.

Op 25/1 in Het Bos, Antwerpen en op 31/1 in VOLTA, Brussel.

3. Khruangbin

Van alle exotische cocktails die we in de zomer van 2018 ingeschonken kregen, smaakte die van Khruangbin het best. Niemand zorgt voor een betere cross-over van sixtiessurf, woestijnblues, psychedelica en funk waarvan u het tegelijk warm en koud krijgt. “Muziek is nooit gewoon muziek. Het moet je doen dagdromen, wegdromen én je ogen openen”, vertelde het Texaanse trio eerder in De Morgen. Khruangbin staat vrijdag in de AB. Weet wat u te wachten staat.

Lees hier ons interview met Khruangbin.

Op 25/1 in AB, Brussel.

4. Thalia Zedek Band

Thalia Zedek is de koningin van een muzikaal onderland. “Een grote dame met een klein publiek”, omschreef Humo haar treffend in het verleden. Thalia Zedek heeft een curriculum vitae dat u van uw sokken blaast, maar de underground inwisselen voor de mainstream zat er nooit in. In de jaren 90 maakte ze furore met cultband Come – een samenwerking met Codeine-drummer Chris Brokaw – maar onder haar eigen naam pendelt ze tussen slowcore en naar de keel grijpende blues. Thalia Zedek en haar band spelen twee keer ten dans. Mis hen niet.

Op 24/1 in Kaffee-ine, Mechelen en op 25/1 in Café Central, Brussel.

5. Jef Neve & Natalia

Jef Neve en Natalia, samen op een podium. Op papier is het een onmogelijk huwelijk, maar vooroordelen zijn er om te ontkrachten. “Ik vind het een uitdaging om met de songs van Natalia aan de slag te gaan en er mijn saus over te gieten”, zei Jef Neve eerder in Humo. “Maar het is niet de bedoeling dat alles van mij verjazzd wordt, en alles van Jef verpopt”, voegde Natalia eraan toe. Op 22/1 starten Neve en Natalia in de AB, vervolgens trekken ze door de rest van het land. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Lees hier het interview met Jef Neve en Natalia: “Als wij het maar niet raar vinden, dat is wat telt”

Op 22/1 in AB, Brussel en op 23/1 in Stadsschouwburg Kortrijk. Meer data op jefneve.com

6. Rendez-Vous

“Rendez-vous. Maar de maat is vol en m’n kop is toe” Deze Rendez-Vous, een vijftal uit Parijs, zal uw buis van Eustachius grondig bewerken met een explosie van coldwave en post-punk. Prestigieuze media als Les Inrocks, i-D en DIY Magazine zijn fan van Rendez-Vous en we begrijpen waarom. Rendez-Vous doet in thuisland Frankrijk wat Whispering Sons bij ons doet: verbluffen – op plaat én live. Afspraak in de Botanique.

Op 26/1 in Botanique, Brussel.

7. STUFF. plays Howard Shore

Als de naam van STUFF. op een affiche pronkt, beginnen we spontaan te heupwiegen. Met reden: telkens ze vanuit jazz vertrekken en via hiphop bij funk aanbelanden, knettert het als vuurwerk in de oren. Deze week haalt de Gent-Antwerpse groep opnieuw het oeuvre van filmcomponist Howard Shore – denk: Seven, Lord Of The Rings of eXistenZ – door de mangel. Toen de funkateers eind 2017 met diezelfde tournee door Vlaanderen trokken, stamelde onze recensent de volgende woorden: “Dit was één van de beste keren dat we STUFF. aan het werk zagen.” Twijfelt u nog?

Op 23/1 in Bourla, Antwerpen, op 24/1 in C-Mine, Genk, op 25/1 in CC Lier en op 29/1 in CC Mechelen. Meer data op stuffisthebandname.com

8. Odesza

In 2017 traden Harrison Mills en Clayton Knight, de zaakvoerders van Odesza, met derde album A Moment Apart uit de schaduw. Sindsdien is het duo uit Seattle na middernacht niet meer weg te denken van de dansvloer. “Gepolijster dan Bonobo, minder clubby dan Disclosure, maar hoedanook familie van voorgenoemde acts”, schreef onze recensent Sasha Van der Speeten over de doorbraakplaat van Odesza. Ideaal voor een zaterdagavond.

Op 26/1 in AB, Brussel.

9. Jim James

Toen Jim James, het opperhoofd van indiefavorieten My Morning Jacket, vorig jaar zijn derde soloplaat Uniform Distortion uitbracht, schreef Pitchfork het volgende: “A guitar-heavy solo album that sounds more like a classic My Morning Jacket record than anything James’ band has released in the past 15 years.” Je zou dat kunnen interpreteren als een belediging, maar ze bedoelen het goed: Jim James is een songsmid uit de duizend. Er zijn nog tickets beschikbaar.

Op 27/1 in Botanique, Brussel.

10. Snow Patrol

Ofwel haat u hen, ofwel houdt u van hen, maar een tussenweg bestaat in het geval van Snow Patrol niet. Met Wildness doorbraken de Noord-Ierse stadionrockers in 2018 de stilte na een afwezigheid van vijf jaar. Het bewijs dat Snow Patrol nog steeds een radiohit in de vingers heeft, heet ‘Don’t Give In’ en was de eerste single uit die nieuwe plaat. Vul de setlist verder aan met pathosbommen als ‘Run’, ‘Chasing Cars’ en ‘Just Say Yes’ en u bent klaar voor een avond vol Emotie.

Op 22/1 in Vorst Nationaal, Brussel.