Het was dinsdagmiddag gezellig druk op de Groenplaats.© nd

Alcoholverbod op Groenplaats gaat in: overtreders riskeren GAS-boete van 500 euro

Antwerpen -

Het zouden wel eens dure pintjes kunnen worden op de Groenplaats. Maandag ging het alcoholverbod op het plein in. Drink je toch en word je betrapt, dan riskeer je vanaf nu een GAS-boete tot 500 euro. Zo wil het stadsbestuur de overlast van drank- en drugsverslaafden een halt toeroepen.

Niels Delport

De Antwerpse gemeenteraad keurde maandagavond het nieuwe alcoholverbod goed, dat werd ingesteld na een sterke toename van overlast het afgelopen jaar. “Het verbod trad gisteren onmiddellijk in werking”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA) van Antwerpen. “In de praktijk zal er eerst sensibilisatie plaatsvinden, zoals bij eerdere uitbreidingen van het verbod. Bovendien zullen de borden pas de komende dagen worden opgehangen.”

Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een GAS-boete tot 500 euro. “Een overtreding van het alcoholverbod valt onder het GAS-reglement”, zegt Kim Bastiaens, woordvoerder van Politiezone Antwerpen. “Wanneer de politie en GAS-ambtenaren een overtreding constateren, wordt er een proces-verbaal opgesteld. Vervolgens zal een GAS-ambtenaar het proces-verbaal beoordelen en eventueel een bemiddelings- of boetevoorstel doen.”

Controles

Voorlopig zal de Antwerpse politie geen extra controles uitvoeren. “De Groenplaats is een locatie waar we al regelmatig patrouilleren”, vervolgt Bastiaens. “Maar het zal nog even duren voordat het nieuwe reglement bij iedereen bekend is. Dus daar houden we voorlopig rekening mee.”

Naast het alcoholverbod zal de stad, samen met daklozencentrum Kamiano, zich richten op het bieden van passende begeleiding aan personen die overlast veroorzaken. “Ons project zal deze zomer van start gaan”, zegt woordvoerder van Kamiano Jan De Volder. “Er moet eerst nog een overeenkomst worden gesloten met de stad. We verwachten dat het probleem zich mogelijk verplaatst naar pleintjes in de buurt. Maar we zullen ons best doen om dat te voorkomen.”

Eerder beweerden gebruikers in deze krant dat ze naar de kaaien zouden trekken als het alcoholverbod werd uitgebreid. Maar dinsdagmiddag was het behoorlijk rustig daar. Op de Groenplaats daarentegen was het gezellig druk, met enkele zonnekloppers die genoten van het mooie weer, soms nog met een biertje in de hand.

LEES OOK. “Geen alcohol op de Groenplaats? Dan gaan we naar de kaaien”: daklozen getuigen over aangekondigd drankverbod

De zone waar vanaf maandag het alcoholverbod in is gegaan.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners