Direct naar artikelinhoud
Syrië

OPCW-experts aanwezig op plek van veronderstelde chemische aanval in Syrië

De verwoeste al-Touba gevangenis in Douma, vlak buiten Damascus. © AFPBeeld EPA

De experts van de Organisatie voor een Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zijn vandaag aanwezig op de plek in de Syrische stad Doema, in Oost-Goutha, waar op 7 april een chemische aanval zou hebben plaatsgevonden. Dat zegt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De start van de onderzoeksopdracht werd al verschillende keren uitgesteld, woensdag nog nadat er schoten werden afgevuurd toen een veiligheidsteam van de VN ter plaatse kwam om de aankomst van de OPCW-experts voor te bereiden.

Het team van de OPCW was al op 14 april in Syrië aangekomen. Hun veiligheid is nu gegarandeerd door zowel het Syrische regime als door de Russische militairen die in Syrië aanwezig zijn, luidt het in de mededeling van Moskou. Rusland verwacht dat de OPCW zijn onderzoek "zo onpartijdig mogelijk" voert en dat het een objectief rapport opstelt.

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië voerden vorig weekend al een bombardement uit op drie doelen in Syrië, als vergelding voor de gifgasaanval. De Russen betwisten echter dat er überhaupt chemische wapens zijn ingezet. De OPCW-experts hebben precies de opdracht na te gaan of er gifgas is gebruikt. Ze mogen geen verantwoordelijken aanduiden.