Of de kerncentrales nu sluiten of niet: energieprijs stijgt minstens met 40 procent (en met wat pech zelfs tot het dubbele)

© BELGAIMAGE

Bij een sluiting van de kerncentrales kan de CO2-uitstoot in 2030 stijgen met 48 tot 78 procent. En of ze nu sluiten of niet, energie zal tegen dan zeker 40% meer kosten. Dat berekende professor economie Johan Albrecht (UGent) samen met denktank Itinera. Intussen blijkt wel uit een rondvraag bij 30.000 Belgen dat die vooral hernieuwbare energie willen, zelfs al kost hen dat geld of moeten ze zelf energie besparen.

(belga)

De federale regering en de deelstaten overleggen de komende weken over het Energiepact, dat de toekomst van de elektriciteitsproductie in ons land moet vastleggen. Volgens de huidige wetgeving moeten de kerncentrales hun deuren sluiten in 2025. Ons land zal vanaf dan afhankelijk zijn van hernieuwbare energie, traditionele centrales en mogelijk import uit het buitenland.

Vier scenario’s

Johan Albrecht analyseerde vier scenario’s om het einde van de kernenergie op te vangen. Als alle kerncentrales, zoals voorzien, sluiten, kan de CO2-uitstoot stijgen met 48 tot zelfs 72 procent. “Het capaciteitsverlies van de kerncentrales moet immers worden goedgemaakt met de bouw van bijkomende gascentrales. Andere alternatieven, zoals zon- en windenergie, zijn weersafhankelijk en kunnen de vraag niet volgen.”

Bij handhaving van een deel van de nucleaire capaciteit - beperkt tot 4.000 Megawatt - daalt de CO2-uitstoot met 13 procent ten opzichte van vandaag. In een radicaal scenario, waarbij de vraag daalt en er heel veel hernieuwbare capaciteit bijkomt, kan de uitstoot zelfs dalen met 22 procent. Daarvoor is ook een capaciteit aan biomassa nodig.

Energieprijs

Elk scenario heeft een negatieve impact op de prijs van energie. Die zal voor gezinnen en bedrijven in 2030 tussen 40 en 100 procent hoger liggen dan vandaag, blijkt uit het onderzoek.

Willen we die prijs wel betalen? Uit een een online klimaatbevraging van de vier ministers van Energie bij 30.000 Belgen valt af te leiden van wel. Vier op de tien respondenten ziet heil in kern- en gascentrales. Hernieuwbare energie is voor acht op de tien Belgen de toekomst. Mocht er zich daardoor een bevoorradingsprobleem voordoen dan toont bijna de helft van de respondenten zich bereid om zijn verbruik te verminderen. De grote meerderheid is zelfs bereid om meer te betalen.

Dat het wagenpark moet vergroenen, blijkt ook. Zeven op de tien bevraagden wil dat er een verbod komt op benzine- en dieselauto’s en dit ten laatste tegen 2040. Daarnaast moeten de alternatieven gestimuleerd worden: acht op de tien eisen investeringen in het openbaar vervoer en in fietspaden.

Discussie

De discussie over de kerncentrales zet N-VA tegenover de andere regeringspartijen, CD&V, Open Vld en MR. De Vlaams-nationalisten willen immers geen Energiepact ondertekenen met een sluiting van de kerncentrales in 2025. De drie andere partijen houden voet bij stuk. Johan Albrecht verzamelde zijn toekomstscenario’s in het boek Energietrilemma, dat verschijnt op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen