maandag 19 november 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

BELGA

Procureur vreest dat drugscriminelen naar onze provincie uitwijken en vraagt “evenredige investering”

Nederlands-Limburg start WAR ON DRUGS

HasseltDe Limburgse procureur Guido Vermeiren gelooft in de wijze waarop Nederlands-Limburg de ondermijnende werking van de drugscriminaliteit te lijf zal gaan. De Nederlandse regering heeft daarvoor zopas ruim 10 miljoen euro uitgetrokken, op vraag van 19 Nederlandse gemeenten. “Een goede zaak, maar het houdt ook een gevaar in dat de drugscriminaliteit nog meer een weg naar onze contreien gaat vinden. Een evenredige investering dringt zich dan ook op”, aldus Vermeiren.

Nancy VANDEBROEK

Nederlands-Limburg heeft een hele reeks strijdplannen klaar om de drugscriminaliteit aan te pakken. Belangrijk onderdeel daarvan vormen projecten die zijn ingediend door 19 gemeenten. Die mikken er onder meer op de drugsproductie in ‘kwetsbare gebieden’ op te sporen en aan te pakken. Het gaat dan om agrarisch gebied, vakantieparken en bedrijventerreinen.

Stallen en spookbedrijven

Zo gaan de Limburgse gemeenten Leudal en Nederweert zich concentreren op mogelijke drugslocaties in stallen op het platteland. Maastricht gaat de financiering van vastgoed met crimineel geld in beeld brengen, en Sittard-Geleen, Beek en Stein doen hetzelfde voor ‘spookbedrijven’ met een criminele achtergrond.

Voor heel Nederlands-Limburg komt er een team dat gemeenten bijstand verleent als die wantoestanden willen aanpakken. Ook komen er een paar analisten bij. Burgemeesters worden extra getraind via een ‘serious game’, waarbij ze in de virtuele wereld een eind moeten maken aan illegale situaties.

Het gevaar bestaat dat de drugscriminaliteit zich in onze provincie nog meer een weg gaat banen. We moeten de nodige maatregelen nemen om dit op te vangen Guido VERMEIREN Procureur Limburg

De provincie Nederlands-Limburg krijgt daarvoor de komende drie jaar incidenteel 9 miljoen euro en structureel jaarlijks een half miljoen euro.

Plantages

Met 5,9 aangetroffen hennepplantages per 10.000 inwoners scoort Nederlands-Limburg bij onze noorderburen het hoogste van alle regio’s, op afstand gevolgd door Amsterdam (met 5,0 plantages per 10.000 inwoners). Nederlands-Limburg heeft, net als de provincie Noord-Brabant, veel last van drugscriminaliteit. Het is één reden waarom de grensprovincie nu veel geld krijgt uit een landelijke pot van 100 miljoen euro die bedoeld is om de ondermijning door de georganiseerde drugsmisdaad te bestrijden. De onderwereld probeert de drugswinsten wit te wassen en bedreigt zelfs burgers en de overheid om haar doelen te bereiken.

Guido Vermeiren. Karel Hemerijckx

Maatregelen

“Onze provincie zit in dezelfde weinig benijdenswaardige koppositie”, reageert de Limburgse procureur Guido Vermeiren. “Twintig procent van alle cannabisplantages wordt in Belgisch-Limburg ontdekt. Meer dan 30 procent van alle drugslabo’s bevindt zich hier en ook het aantal dumpingen van drugsafval neemt elk jaar toe. De multidisciplinaire aanpak in Nederlands-Limburg vind ik dan ook een heel goede zaak en past in dezelfde visie van ons parket: bestuurlijke en lokale overheden de handen in elkaar laten slaan om het fenomeen aan te pakken.”

Toch schuilt in de aanpak van Nederlands-Limburg een gevaar, waarschuwt Vermeiren: “Dat de drugscriminaliteit door de lange grens met Nederland zich in onze provincie nog meer een weg gaat banen.” De procureur dringt er al lang op aan dat onze provincie meer middelen moet krijgen om het groeiende fenomeen aan te kunnen pakken. “We moeten ons dan ook voorbereiden en de nodige maatregelen nemen om dit op te vangen: net als Nederlands-Limburg is Belgisch-Limburg een van de hotspots van de drugscriminaliteit in de Euregio.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws